2010-01-28 09:30:56• hírek • Szatmár.ro

Megkezdődött a Fesztiválok Éve 2010

Élmény veled" szlogennel január 20-án ünnepélyes szakmai évadnyitó rendezvény keretében, hivatalosan is elindult a Fesztiválok Éve. Mint ismeretes, a 2006-os „Nagy Ízutazás", a 2007-es „Zöldturizmus Éve", a 2008-as „Vizek Éve" és a 2009-es Kulturális Turizmus Éve sikere után a Magyar Turizmus Zrt. idén a sokszínű hazai fesztiválkínálat köré fókuszálja marketingkommunikációs tevékenységét.

A témaév keretében a nemzeti turisztikai marketingszervezet - szakmai partnereivel szoros együttműködésben - számos eszközzel csábítja az utazóközönséget különböző fesztiválok meglátogatására, illetve a fesztivállátogatókat arra, hogy egy másik időpontban is térjenek vissza az adott régióba.

A Magyar Turizmus Zrt. január 20-án évadnyitó szakmai rendezvény keretében hivatalosan is elindította a Fesztiválok Évét. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Varga Zoltán önkormányzati miniszter is, aki értékelésében elmondta: „a válság a turisztikai ágazatot sem kímélte, de visszatekintve 2009-re, megállapíthatjuk: bár jelentős volt a visszaesés, mégis kisebb, mint amit az egy évvel korábbi előrejelzések alapján egyáltalán várhattunk. Azt, hogy a vendégforgalom csökkenése egyszámjegyű maradt, mindenképp nagyon jó eredménynek kell tekintenünk."

A Fesztiválok Évével kapcsolatban Varga Zoltán felhívta a turisztikai szolgáltatók figyelmét arra, hogy törekedjenek a nemzeti turisztikai marketingszervezettel való szoros együttműködésre, mert véleménye szerint így tehető még sikeresebbé a Magyarország mint turisztikai célország népszerűsítésére irányuló tevékenység.

„Lényegében 2009 kulturális tematikája is folytatódik a Fesztiválok Évével, hiszen a fesztiválok a kultúra, és a kulturális turizmus ékkövei. Az átgondolt, sikeres tervezést és jó időzítést dicséri az a tény, hogy a fesztiválok évében mutatkozik be Pécs mint Európa Kulturális Fővárosa. Arra törekszünk, hogy a kulturális vonzerőn belül, a fesztiválok is a turisztikai kínálat szerves részévé váljanak." - tette hozzá a Miniszter. A továbbiakban beszámolt a nagy volumenű turisztikai fejlesztések eredményeiről is. Elmondta, hogy „ a 2009-2010-es akciótervi időszakban turizmusfejlesztésre rendelkezésre álló további, mintegy 90 milliárd Ft-ból jelentős mértékben részesülnek a kulturális turisztikai projektek."

A Vasúttörténeti Parkban megrendezett évadnyitó eseményre a Miniszter nosztalgiavonattal érkezett, Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár és Dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnökének kíséretében.


Képünkön: a nosztalgiavonat mellett: Szendrey András a Máv Nosztalgia ügyvezető igazgatója és Varga Zoltán önkormányzati miniszter.


Az évadnyitó rendezvény további részében Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója ismertette a Zrt. tevékenységét a Fesztiválok Évében:

A Magyar Turizmus Zrt. a Fesztiválok Éve keretében egyrészt a belföldi - nem fesztiválhoz kötődő - utazásokon részt vevők körében kívánja népszerűsíteni a fesztiválokat, és arra biztatja őket, hogy utazásukat úgy időzítsék, hogy programjukat egy-egy fesztivállal is színesítsék. A témaévvel a nemzeti turisztikai marketingszervezet másrészt a fesztivállátogatókat kívánja kreatív és játékos módon megszólítani a fesztiválokon, ösztönözve őket arra, hogy utazásukat hosszabbítsák meg, továbbá a fesztiválok ideje alatt keressék fel a környék látnivalóit, illetve hogy a fesztivál után is térjenek vissza az adott településre és környékére. A célok elérése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. számos marketingeszközzel népszerűsíti a Fesztiválok Évét.

A Fesztiválok Éve során alkalmazott marketingeszközök saját szlogennel és logóval jelennek meg. A témaév arculata és az „élmény veled" szlogen ernyőként fogja össze a különböző témákat.

A témaévet bevezető  figyelemfelkeltő plakátkampány keretében január 16. és február 15. között, országszerte 100 db óriásplakát, 300 db city light, 50 db kisplakát és 200 db parkolóórákon elhelyezett hirdetés hívja fel a figyelmet a Fesztiválok Évére.

Az utazókat a fesztiválkavalkádban a 2010 januárjában megjelent tematikus fesztiválnaptárak is segítik eligazodni. A kiadványok a legjelentősebb, turisztikai vonzerővel rendelkező magyarországi fesztiválokat az alábbi öt plusz egy témában tartalmazzák:

  • Művészetkedvelőknek,

  • Bor és gasztronómia,

  • Népművészet, hagyományok,

  • Pörgés, buli, sport - fesztiválok fiataloknak,

  • Fesztiválcsemegék - különleges fesztiválok, rendezvények,

  • Fesztiválok a javából - Magyarország legszínvonalasabb fesztiváljai.

A fesztiválok ezen csoportosítása lehetővé teszi a célcsoportok sikeresebb megszólítását. A legjobb fesztiválokat féléves asztali naptár formátumban, továbbá lufi-naptárként is megjelentette az MT Zrt. A kiadványok terjesztése a Tourinform irodákon, MOL töltőállomásokon, az Utazás kiállításon és további vidéki turisztikai vásárokon és kiállításokon keresztül valósul meg.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet a turisztikai vonzerővel rendelkező magyarországi fesztiválokra az év során 13 alkalommal megjelenő Itthon otthon van turisztikai mellékletben is felhívja a figyelmet. A melléklet alkalmanként csaknem 200.000 példányban, újságok, magazinok (Blikk Nők, Fanny, Hölgyvilág, Kiskegyed Konyhája, Magyar Nemzet, Népszava, Színes Kéthetes Tévéműsor, Vasárnapi Hírek, Világgazdaság) előfizetői példányaiba kerül behúzásra, valamint terjesztésre a Tourinform irodákban és a MOL töltőállomásokon is.

Elindul az interaktív Fesztiválok Éve honlap (fesztival.itthon.hu), amely az MT Zrt. itthon.hu honlapjának aloldalaként működik. A honlapon a folyamatosan frissülő tartalmak (például cikkajánlók) mellett naprakész adatbázis segíti a látogatók tájékozódását. A kedvezményes utazási ajánlatok és a fesztiválokról rendelkezésre álló információk egymáshoz kapcsolódva is megjelennek, ami az üzenetek hatékonyabb célba jutását segíti.

A korábbi sikeres tapasztalatokra alapozva, a 2010. évi jelentősebb, turisztikai vonzerővel is rendelkező fesztiválok mobil-programfüzetben is kereshetők lesznek. Az interneten terjesztett, telefonra letölthető alkalmazás segítségével az érdeklődők szintén információt szerezhetnek a 2010. évi fesztiválokról.

A nemzeti turisztikai marketingszervezet a budapesti Utazás és a vidéki turisztikai kiállításokon, továbbá fesztiválokra való kitelepüléssel is népszerűsíti a témaévet. Az Utazás kiállításra megjelenik egy ajánlatos katalógus is, amely a Fesztiválok Évére összegyűjtött kedvezményes szállásajánlatokat tartalmazza. A kedvezményes ajánlatokhoz nyereményjáték is kapcsolódik majd.



Képünkön: MÁV Nyugati pályaudvari Királyi Várótermében, balról jobbra: Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár, Varga Zoltán önkormányzati miniszter, Szendrey András a Máv Nosztalgia ügyvezető igazgatója és Dr. Niklai Ákos az MT Zrt. elnöke.


A fesztiválkínálatban való eligazodást a Magyar Televízióban naponta jelentkező turisztikai programajánló, valamint az idén négy alkalommal megjelenő EXIT különszám is segíti. Az MT Zrt. a Fesztiválok Évében is folytatja az együttműködést a Funzine magazinnal, valamint a Pesti Műsor által az Utazás kiállításra megjelentetett Fesztiválkalauznak is a Társaság az együttműködő partnere.

Fentieken kívül a promóciós munkát egyéb online és offline felületek is segítik (együttműködés internetes és nyomtatott médiumokkal, hirdetések, PR cikkek és riportok, hírlevelek, tanulmányutak, szakmai rendezvények stb).

Bár a Fesztiválok Éve elsősorban a belföldi marketingtevékenység összpontosítását célozza meg, a Magyar Turizmus Zrt. külképviseleteinek jelentős része is aktívan bekapcsolódik a magyarországi fesztiválok népszerűsítésébe: sajtótájékoztatókat és tanulmányutakat szerveznek, hirdetéseket és PR cikkeket jelentetnek meg - szorosan együtt dolgozva a fesztiválok szervezőivel, a szolgáltatókkal és a helyi magyar kulturális intézetekkel.

A Magyar Turizmus Zrt. központjának, regionális marketing igazgatóságainak és külképviseleteinek - a Fesztiválok Évéhez kapcsolódó - tevékenységét tartalmazó 2010. évi marketingtervek letölthetőek a www.itthon.hu honlap szakmai oldalain belül, a http://itthon.hu/szakmai-oldalak/stretegiai-dokumentumok/marketingterv-akcioterv linkre kattintva.

További információk: Magyar Turizmus Zrt.

Kommunikációs Iroda

Tel.: 488-8748,

Fax.: 488-8691,

E-mail: pr@itthon.hu,

Internet: www.itthon.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: