2020-06-16 10:59:01• hírek • Agerpres / Bede Emőke

Megkétszereződött a határátkelők forgalma a Magyarországgal közös határszakaszon

Mintegy 65.200 román és külföldi állampolgár, valamint 28.900 jármű (ezek közül 12.7600 teherszállító) lépte át a román államhatárt a hétfői nap folyamán – idézi a határrendészet legfrissebb közleményét az Agerprest.

A belépőoldalon 40.200 személy jelentkezett ellenőrzésre 15.900 járművel, a kilépőoldalon pedig 25 ezer személyt és 13.000 járművet regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy összességében 60 százalékkal nőtt meg a forgalom ezekben a napokban a májusi átlaghoz viszonyítva. A jelzett időszakban a Magyarországgal közös határszakaszon levő 11 átkelőnél mintegy 43.800 személyt jegyeztek, közülük 30.300-at a belépési oldalon. A veszélyhelyzet idején jegyzett napi átlaghoz képest megkétszereződött az országba való belépésre jelentkezők száma.


A Nagylak 1-es, a Nagylak 2-es és a borsi határátkelő volt a legforgalmasabb ezúttal is, az elmúlt 24 órában mintegy 24.600 személy érkezett az országba ezeken keresztül és 10.300-an jelentkeztek kilépésre. Mindkét nagylaki határátkelő maximális kapacitással működik: az autópálya-átkelőnél tíz, az országúti átkelőnél hét sávon fogadják az országba érkezőket, és további húsz mobil ellenőrzőpontot is létrehoztak.


A határrendészet felhívja a figyelmet, lassítja a határon való átlépést, hogy a szokásos ellenőrzés mellett a közegészségügyi igazgatóság képviselői továbbra is járványtani ellenőrzést végeznek, ugyanakkor az országba belépőknek ki kell tölteniük egy felelősségvállalási nyilatkozatot is.


Az ellenőrzések nyomán 7849 személyt küldtek lakhelyi elkülönítésbe vagy karanténba a közegészségügyi igazgatóság szakemberei – jegyzi meg a közlemény. Ebben arra is kitérnek, hogy az elmúlt 24 órában 26 illegális tettet (16 bűncselekményt és 10 kihágást) észleltek a határátkelőknél és a zöldhatáron, és 782.000 lej értékben foglaltak le olyan javakat, amelyeket illegálisan próbáltak behozni az országba. Az észlelt kihágásokért összesen 13.700 lejre róttak ki bírságot.


Mi a helyzet Szatmár megyében?

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal tájékoztatása szerint hétfő reggeltől kedd reggelig mintegy 3759 személy lépte át a hetei határátkelő belépő oldalát, kik közül csupán 766-an érkeztek olyan országból, mely nem szerepel a zöld zónás államok listáján. Ezen személyek számára a közegészségügyi igazgatóság munkatársai 14 napot otthoni karantént irányoztak elő. Csanálosnál jóval gyérebb volt a forgalom, e határátkelőnél ugyanis mindösszesen csak 26-an léptek az ország területére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: