2015-03-13 09:44:39• hírek • MTI

Megkétszerezik a kommunizmus politikai elítéltjeinek juttatását

Megkétszerezik a kommunizmus idején politikai okokból elítélt és meghurcolt személyek juttatását - döntötte el a parlament.

A bukaresti képviselőház által megszavazott jogszabály-módosítás júliustól lép hatályba. Calin Popescu Tariceanu, a szenátus házelnöke csütörtökön üdvözölte az alsóház döntését, és úgy vélte, hogy jóvátételi gesztusról van szó.

Tariceanu szerint az anyagi juttatáson túl a tervezet jóvátesz egy igazságtalanságot. A kommunizmus idején ugyanis gyilkosságot követtek el a román nép ellen azáltal, hogy értelmiségét és politikai vezetőit kiirtották - fogalmazott a politikus. A jogszabály elismeri azok érdemeit, akiknek volt bátorságuk szembe szállni a kommunista terrorral - mondta a házelnök, utalva arra is, hogy már kevesen vannak életben az egykori áldozatok közül.

A jogszabály elfogadását Emil Constantinescu volt államfő is méltatta. A módosítást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is megszavazta. Kerekes Károly RMDSZ-es képviselő elmondta, a szövetség javaslatára vált lehetségessé, hogy már júliustól nőjön a juttatás, ellenkező esetben csak 2016-tól lépett volna hatályba.

Kerekes kifejtette, hogy a kormány terjesztette be tavaly novemberben a tervezetet, viszont a járandóság emelése nyomán keletkezett többletkiadás nem szerepelt a 2015-ös évi állami költségvetésben. A kabinet ugyanis decemberben befagyasztotta a járandóságok értékét. A módosítással viszont megszüntették ezt a zárlatot, így lehetőség nyílik, hogy már július 1-től emeljék azt.

A tervezet szerint 400 lejt kapnak havonta egy év börtönbüntetésért az egykori elítéltek. Az elhunytak  hozzátartozói havi 400 lej adómentes juttatásra jogosultak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: