2007-09-28 18:14:58• hírek • Szatmar.ro

"Megkerülik az egyházi hierarhiát"

 Maga a püspök kérte számon a különböző református templomok finanszírozását.

Tőkés azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy politikai klientúraépítés céljából kormánypénzeket eszközöl ki különböző református templomok finanszírozására, megkerülve az egyházi hierarchiát. Ugyanakkor elmondta, Kiss Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, az RMDSZ területi szervezetének elnöke személyesen kereste fel, hogy meggyőzze arról, hogy lépjen vissza.

Kelemen Hunor ügyvezető elnök Tőkés László kijelentéseire válaszolt a Marosvásárhelyi Rádió hírműsorában. „Értetlenül fogadtuk, és nem tartjuk felelős magatartásnak Tőkés László püspök úr saját egyháza elleni kifakadását. Csütörtöki kijelentéseiben ugyanis a püspök úr elsősorban a református egyházát támadta. Az egyházak anyagi és erkölcsi támogatása az RMDSZ programjában is kiemelt helyen szerepel.

Egyházaink támogatása, hathatós anyagi segítése számunkra nem „diverziós” tevékenység. Ez a minősítés azokat a közösségeket is sérti, amelyek közvetlenül részesültek a támogatásokból. 2006-ban összesen 4.780.000 új lej értékű támogatást sikerült folyósítanunk az adófizetők pénzéből, az egyházaknak jogosan kijáró alapokból. Ezáltal 2006-ban megdupláztuk a 2005-ben folyósított támogatás összegét. 2007-ben a magyar egyházközségek csak a kormány tartalékalapjából 3.800.000 új lej értékű támogatásban részesültek. Ez az összeg közel 100 parókia és plébánia támogatását jelenti -foglalta össze Kelemen Hunor.

Tőkés továbbá megkérdőjelezte Sógor Csaba Európa Parlamenti képviselői jelölését is. "Eddig az RMDSZ azt hangoztatta, hogy az egyházi személyek ne politizáljanak, most egy református lelkipásztort helyeztek a listájuk második helyére"- emlékeztetett a püspök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: