2014-04-09 14:49:41• hírek • Szatmár.ro

Megkeresték, segítenek

Közel ezer szatmári gyereket mértek fel a Boldog Scheffler János Központ tavaly indított projektjének keretén belül.

Szép eredményekkel zárult a Boldog Scheffler János Központ tavaly októberben indított projektje, mellyel a megkésett fejlődésű gyerekeket akarták elérni, megfelelő terápiákkal kortársaikhoz felzárkóztatni. Ehhez előbb a velük nap mint nap érintkező intézményeket, személyeket keresték meg, a családorvosokat és óvónőket, nekik beszéltek a tünetekről, a felzárkóztató terápiákban rejlő lehetőségekről. Huszonegy óvoda kapcsolódott a projektbe, összesen ötvenhárom csoport 991 gyerekét tekintették át óvónők tünetlisták alapján, és egy újabb, sokkal több részletre kiterjedő felmérésre 159 gyereket javasoltak.

Az első jelzést komolyan vevő 75 esetet már a Boldog Scheffler János Központban vizsgálták meg szakképzett terapeuták, és 65 gyerek esetében találták úgy, hogy valóban a fejlődés valamely területén jelentkező elmaradásról van szó, amivel szemben kezeléseket kell alkalmazni. Ezek nélkül ugyanis a gyerek egész életére negatívan kiható idegrendszeri éretlensége folyamatos különbséget tarthat fenn közte és kortársai között, elmaradhat a közösségekbe való beilleszkedése, a szociális integrációja. A felelősséget érezve 45 gyerek szülei kérték a terápiák elkezdését, ezek a fejlesztő programok jelenleg is futnak - tervezett egyéni vagy csoportos szenzomotoros terápiák (TSMT), logopédia, egyéni vagy csoportos gyógypedagógia alkalmazásával.

A Központ szakmai vezetője, Fazekas Brigitta megkeresésünkre elmondta, a projekt sikere a terápiákat elkezdett gyerekek számán túl abban is megmutatkozik, hogy már indulástól nagy számú partnerintézmény az ügy mellé állt, sokan összefogtak és kísérték végig, segítették a felmérések hatékonyságát. A Boldog Scheffler János Központ a jövőben is tervez a régióban különböző programokat indítani azért, hogy elérjék a segítségre szoruló gyerekeket, és nekik adják is meg azt a szükséges pluszt, amivel növelhetik a fejlődésük sikerét.

Foglalkozás a Boldog Scheffler János Központban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: