2010-06-05 12:26:41• hírek • MTI

Megkérdőjelezik Trianont?

A magyar kormány megkérdőjelezi a trianoni  és a versailles-i szerződést - állítja Titus Corlatean a román szenátus külügyi bizottságának az elnöke.

A román ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke szerint a trianoni emléknap törvénybe iktatásának, valamint a magyar parlamentben az elmúlt napokban elhangzott felszólalásoknak az üzenete az, hogy Magyarország megkérdőjelezi a két békeszerződést.

A politikus szerint a fideszes magyar kormány "régi, Trianont más üzenettel felruházó elméleteket" kelt életre. A politikus a Nemzeti Összetartozás Napját kimondó törvényre utalt, és idézte belőle azt a részt, amely szerint nemzeti tragédia volt Trianon a magyar nemzet számára, és ennek a mai napig is következményei vannak.
Corlatean kijelentette, hogy a magyar Országgyűlés elutasította a Magyar Szocialista Pártnak azt a módosító javaslatát, amely a határok sérthetetlenségét hangsúlyozta. A politikus súlyosnak nevezte, hogy a magyar parlament olyan elvnek - a határok sérthetetlensége elvének - a megerősítését utasította el, amely a román-magyar kétoldalú szerződésben és a nemzetközi egyezményekben egyaránt szerepel.     

A politikus a magyar alkotmánynak azt a szakaszát is bírálta, amely kimondja, hogy Magyarország felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolat ápolását. Corlatean hangsúlyozta, hogy a nemzetközi normák szerint a romániai magyar közösség helyzetét illetően nem Magyarország, hanem Románia viseli a felelősséget.

A politikus ismét kijelentette, hogy a magyar állam szerinte etnikai alapon akar állampolgárságot adni a határon túli magyaroknak, és bírálta a román államfőt, a bukaresti kormányt és a külügyminisztériumot, hogy nem reagáltak az elmúlt időszak magyarországi politikai fejleményeire. Rámutatott: a hallgatás beleegyezést jelent. Corlatean "szégyenletesnek" nevezte a román fél hallgatását. Közölte, hogy jövő héten a szenátus külügyi bizottsága elfogad majd egy határozatot, amely Románia "helyes" álláspontját fogja tartalmazni.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: