2018-09-09 07:46:08• hírek • Bede Emőke

Megkapták a sertésgazdák a kártérítést

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Az országban elsőként Szatmár megyében ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis, az azóta eltelt időben pedig az ország több megyéjében is megjelent, egyes magán- és nagyipari farmokon komoly károkat okozott.

Az ASP megfékezésének egyik fontos lépése, hogy a fertőzött vagy fertőzésgyanús sertéseket azonnal le kell ölni és meg kell semmisíteni. Nem volt ez másként megyénkben sem, ahol több településen is laborvizsgálatokkal igazolták a betegség jelenlétét. Szerencsére azóta a legtöbb fertőzésgócot sikerült megszüntetni, jelenleg már csak hat érintett gazdaságot tartanak számon, Nagytarnán (Tarna Mare) és Bocskón (Bocicău).


A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) pénteken közölte, immár minden olyan gazdának kifizették a kártérítést, aki leadta ezt igénylő aktacsomóját. 61 elpusztított sertés után 56 490 lejes kártérítést utaltak az érintett 14 gazdának.


A DSVSA továbbra is arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: