2012-07-18 09:14:56• hírek • MTI

Megkapta Barroso Ponta levelét

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso

Megkapta Victor Ponta román miniszterelnök levelét José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke - jelentette be az európai uniós végrehajtó testület szóvivője kedden Brüsszelben.

Megerősítette azt is, hogy a két politikus - miután a múlt héten személyesen is találkoztak Brüsszelben - telefonbeszélgetést is folytatott a témában.
A bizottság elemzi a levél tartalmát, és arra már szerdán választ ad, amikor közzéteszi jelentését a romániai (és bulgáriai) igazságügyi és korrupcióellenes reformok eredményeiről - szögezte le Frédéric Vincent szóvivő.

Brüsszeli közlések szerint a levél valamennyi problémára válaszolni igyekszik, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmazott a román helyzettel kapcsolatban. Ponta korábban azt jelezte, hogy mind a 11 kérdést megválaszolta.
Múlt csütörtöki brüsszeli találkozójuk után kiadott közleményében Barroso egy sor konkrét területet jelölt meg, amelyeken a bizottság elmozdulást vár. Ezek közé tartozik, hogy Romániában a kormánynak tiszteletben kell tartania az igazságszolgáltatás teljes függetlenségét, vissza kell állítania az alkotmánybíróság jogkörét és biztosítania kell, hogy ez utóbbi döntéseit figyelembe veszik, továbbá összpárti támogatást élvező ombudsmant kell kineveznie. Azt is sürgette, hogy alakítsanak ki új, a jelenleginél nyíltabb és átláthatóbb eljárást a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes igazgatóság vezetőjének kinevezésére, továbbá a feddhetetlenséget tegyék politikai prioritássá.

Elvárja az unió azt is, hogy a román államfő leváltását célzó népszavazást az alkotmánybíróság döntéseivel összhangban szervezzék meg.

Ponta már a múlt héten biztosította tárgyalópartnereit arról, hogy azokat a kívánt intézkedéseket, amelyek a kormány illetékességébe tartoznak, haladéktalanul végrehajtják, és igyekszik előmozdítani azt is, hogy más romániai hatóságok hasonló kötelezettségvállalást tegyenek.
A bizottság kedd este közleményt is kiadott a témában. Ebben úgy fogalmazott, hogy amennyiben Románia gyakorlatba is iktatja a vállalt intézkedéseket, teljesíti mindazokat a követelményeket, amelyeket Barroso vázolt fel a kormány számára.
A közlemény azt is egyértelművé tette, hogy a bizottság folytatja a romániai helyzet figyelését.

Ezzel a testület azt is jelezte, hogy a szerdán kiadandó értékelés az ellenőrzési folyamat folytatását helyezi kilátásba.
Brüsszeli források szerint az igazságügyi jelentés - amelyet a biztosok csak szerdán véglegesítenek - év végére újabb értékelést jelez majd előre, hogy fenntartsa a nyomást a kormányon.
Az úgynevezett ellenőrzési mechanizmust 2007 óta működteti az EU Románia és Bulgária esetében, és a mostani belpolitikai fejlemények előtt már esély látszott arra, hogy a bizottság esetleg a mechanizmus leállítását javasolja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: