2009-07-13 12:33:39• hírek • MTI

Egyik tábor váltja a másikat Tusnádfürdőn

Sátrat bontottak vasárnap a Tusnádfürdőn a VI. EU Tábor résztvevői, s alig egynapos pihenő után kedden már elkezdődik a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Az EU Táborban 21 előadást, 63 előadót hallgathatott meg a 220 állandó táborlakó - foglalta össze Grüman Róbert főszervező a rendezvényt a Szabadság című kolozsvári napilapnak.

Az uniós témákkal foglalkozó tábort a romániai Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) programirodája, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a Hargita Megyei Tanács hatodszor rendezte meg Tusnádfürdőn július 7-12-ig.

Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő a táborban arról beszélt, hogy az erdélyi magyarok a közösségek és a régiók Európáját szeretnénk kiépíteni és fejleszteni. Sógór Csaba - szintén RMDSZ-es EP-tag - arról beszélt, hogy amíg Erdély 600 év alatt lett román többségű, addig az EU-ban 60 év múlva már muzulmán többségről beszélhetünk. Brüsszelben például tíz születő gyermekből hét muzulmán - fogalmazott Sógor.

Az EU-tábor témái között szerepelt az internetes politikai kampány kérdésköre is. Szász Attila, a romániai Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagja kijelentette: a média hitelének csökkenése, valamint az internet szerepének folyamatos növekedése elengedhetetlenné teszik az on-line módszerek használatát. Szerinte az internetes kampány olcsó, hatékony és sokkal szabadabb mint a média, a pártszinten közvetített üzenetek már nem olyan hitelesek, így egyre nagyobb szerepe lesz a közösségi fórumoknak és a személyes üzeneteknek.

Kádár Magor, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem kommunikáció és közkapcsolatok szakának tagozatvezetője arról beszélt, hogy a plakátozás szükséges, de nem elégséges, mivel a leghatékonyabb politikai kampányeszköz a pletyka. Sokszor nem hiszünk el valamit a médiának, de ha a szomszéd mondja, működik - jelentette ki a kommunikációs szakember.

A székelyföldi üdülőközpontban, Tusnádfürdőn kedden újabb tábor kezdődik. A huszadik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor vasárnapig tartó programsorozatában az elmúlt 20 év politikai folyamatait próbálják meg összegezni. A politikai előadások és vitafórumok mellett zenei programok is várják majd a vasárnapig tartó tábor résztvevőit.


Az egyik tábor végetér, a másik hamarosan kezdődik Tusnádfürdőn
Az egyik tábor végetér, a másik hamarosan kezdődik Tusnádfürdőn


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: