2011-09-29 12:38:36• hírek • Szatmar.ro

Megjött a sör, indulhat a banzáj

Immár alig egy nap választja el a szatmáriakat attól, hogy belekóstolhassanak a világ legnagyobb utcai népünnepélyének, a müncheni Oktoberfestnek a hangulatába: péntek délután 18.00 órai kezdettel megnyitja ugyanis kapuit az első alkalommal megrendezendő Sathmarer Oktoberfest.

Amint az a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, a nap folyamán megérkezett az a két kamion, amely egyenesen Németországból szállította le a húsz ezer liter Veldensteiner sört valamint a kolbászokat. Ez az akadály tehát már elhárult, a rendezvény megtartásának másik feltételét már Ilyés Gyula polgármesternek kell teljesítenie. A hagyomány értelmében ugyanis Münchenben minden évben a város polgármestere nyitja meg az Oktoberfestet, azzal, hogy beveri a csapot a hordóba. Ez azonban nem egy egyszerű dolog, 1950-ban például az akkori polgármesternek tizenkilenc ütésre volt szüksége. Igaz, idén Christian Ude két ütésből elintézte az első hordó csapraverését.

A sajtótájékoztatón persze komolyabb dolgokról is szó esett. A legfontosabb talán az, hogy péntek délután 18.00 órától kezdve minden egész órában buszjárat indul a Szabadság tér melletti, I.C. Bratianu utcán található megállóból a Károlyi út végén felállított sátorig. Egy buszjegy ára oda-vissza 4 lej lesz, ám ajánlatos megvenni a visszaútra is a jegyet, mert a sátornál nem lesz árusítás. A sátortól mellesleg minden fél órában indul majd vissza járat a központba.

A péntek délutáni nyitás ellenére (a nagy érdeklődés miatt került korábbra a kapunyitás) az ünnepélyes megnyitó szombat délelőtt 11.00 órakor lesz a DanaII hotel előtt, Ilyés Gyulának itt kell tehát meglékelnie a hordót. Ezt követően fúvószenekar kíséretében népviseletbe öltözött karaván kerüli meg a Szabadság teret, ami miatt néhány órára le lesz zárva a forgalom. A szervezők külön felhívták a figyelmet, hogy mindenki, akinek csak kedve van, szálljon be a körmenetbe.

Pénteken 18.00, szombaton 14.00, vasárnap pedig 10.00 órától egyaránt éjfélig várják az érdeklődőket a Dana hotel mögött felállított sátorban. A belépő egy 25 lej értékű jegy, aminek fejében jár egy liter Veldensteiner sör és egy teljes menü bajor specifikum. A jegyekkel mindenki részt vesz a tombolán, melynek fődíja egy két személyes, három napos utazás Nürnbergbe. A második díj egy két személyes, két éjszakás tartózkodás Félixfürdőn, az Ami Hotelben, a harmadik díj pedig egy elegáns fotel. Amennyiben a nyertes nem tartózkodik a helyszínen, akkor a szervezők telefonon értesítik.

A jó hangulatról a Csanálosról, Csomaközről, Mezőfényről, Nagymajtényból, Mezőpetriből, Kaplonyból és Nagykárolyból érkező zenekarok gondoskodnak, de a fúvószene mellett lesz modern zene és divatbemutató is. A gyerekeket pedig játszótér várja a sátor mögött.

„Azt szeretnénk, hogy minden kedves vendégünk, aki belátogat a sátorba, úgy érezze, hogy néhány órát Bajorországban töltött el", mondta Thomas Emmerling, a Sathmarer Oktoberfest főszervezője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: