2017-08-01 12:41:37• hírek • Kocsis Zoltán

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában – Szatmárnémetiben!

Május végén még hivatalosan is afrikai sertéspestis mentes országgá nyilvánították Romániát, július 31-én pedig már bebizonyosodott: Szatmárnémetiben az Ukrajnában hónapok óta jelen lévő betegség okozta egy sertés pusztulását. Ezzel elsőként diagnosztizálták az afrikai sertéspestist Románia területén!

Értesüléseink szerint a jószág július 28-án, pénteken pusztult el egy, a Szőkemocsárnak nevezett városrész területén fekvő gazdaságban. Mivel az észlelt tüneteket gyanúsnak találták, a megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság (DSVSA) szakemberei mintákat vettek a tetemből. Ezek elemzéseit követően az igazgatóság kedden hivatalosan bejelentette: a sertéspestis megjelent Szatmárnémetiben!

Időközben a DSVSA szakemberei feláldozták a gazdaság további hét sertését, a tetemeket pedig elégették. Fertőtlenítették a gazdaságot, a környezetét, a felhasznált eszközöket. Az odavezető úton pedig ellenőrzési pontokat hoztak létre a Szatmár Megyei Rendőrséggel közösen, ahol fertőtlenítik valamennyi ott elhaladó járművet!

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a fertőzési góctól számított három kilométeres körzetben megszorítási intézkedéseket léptetnek életbe, 10 kilométeres körzetben pedig megfigyelési zónát alakítanak ki.

A magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jelentése szerint az afrikai sertéspestis a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas, általános tünetekkel járó vérzéses betegsége, amely többnyire elhulláshoz vezet. Általános tünete a láz, az étvágytalanság és a hirtelen elhullás. A betegség gyakran jár vérzéssel (bőr, orr, bélsár), vörös foltok jelennek meg a bőrön, nem fájdalmas gyulladás a lábvégeken és nem ritka a habos orrfolyás és a köhögés.

Az afrikai sertéspestis nem jelent veszélyt az emberi szervezetre, de hatalmas anyagi kárt képes okozni elterjedése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: