2020-06-16 08:16:15• hírek • Agerpres

Megjelent a bölcsődék és óvodák megnyitását szabályozó rendelet

illusztráció
illusztráció

Megjelent hétfő este a Hivatalos Közlönyben a bölcsődék, óvodák megnyitását és az after-school típusú tevékenységek elindítását szabályozó, az oktatási, egészségügyi és a munkaügyi minisztérium által közösen kidolgozott rendelet.


Ez egyebek mellett rögzíti, hogy azok a szülők, akik igénybe vennék a nyári vakáció alatt az állami bölcsődék és óvodák szolgáltatásait, hétfőtől nyújthatják be erre vonatkozó igénylésüket ahhoz az intézményhez, amelybe a gyerek év közben járt.

A rendelet többek között előírja, hogy a nem mosható játékokat el kell távolítani a teremből, ugyanakkor a gyerekeknek minél többet kell a szabadban tartózkodniuk. Az udvaron több csoport is tartózkodhat egy időben, de kerülni kell a testi kontaktust és az olyan játékokat, amelyek során a gyerekek két méternél közelebb kerülhetnek egymáshoz.

Az intézményeknek gondoskodniuk kell arról, hogy érkezéskor és hazainduláskor ne alakuljanak ki torlódások.

A 37,3 Celsius-foknál magasabb testhőmérsékletű gyerekeket és azokat, akiknél légúti és/vagy más ragályos betegségek tüneteit észlelik, nem fogadják az óvodában.

A gyerekeket megtanítják hogy legalább 20 másodpercen át mossák a kezüket vízzel és szappannal.

A program végén minden olyan tárgyat (asztalokat, székeket, szekrényeket, kilincseket, játékokat, korlátokat stb.), amihez a gyerekek hozzáérhettek, alaposan le kell mosni és fertőtleníteni.

A légkondicionáló berendezések használata tilos.

A rendelet javasolja a csoportlétszám csökkentését úgy, hogy minden gyerekre jusson legalább 4,5 négyzetméter felület, ugyanakkor az ebédlőben és a hálóban úgy kell elhelyezni az asztalokat, ágyakat, hogy a gyerekek között legalább két méter távolság legyen.

Az alkalmazottaknak folyamatosan viselniük kell a védőmaszkot, amelyet négyóránként le kell cserélniük, ugyanakkor pelenkacsere és takarítás közben is kötelező az egyszer használatos kesztyű viselése. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: