2013-04-11 13:19:58• hírek • Póti Orsolya

Megjelent a Regio-sorozat első kötete

Szerda késő délután könyvbemutatóra került sor a Szent István Kör, a Pro Európa Liga és a Véndiákszövetség szervezésében.

Szilágyi Ferenc és Zakota Zoltán, a Partium - Társadalom- és Térszerkezet című kötet szerkesztői voltak annak a könyvbemutatónak a meghívottjai, melyre a Szatmár-Németi Református Egyházközség gyülekezeti termében került sor.

A rendezvényt Kónya László, a Pro Európa Liga Szatmárnémeti Fiókszervezetének társelnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a meghívottakat és jelenlévőket, majd dr. Szilágyi Ferencnek, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusának adta át a szót.

Szilágyi a nagyváradi Dokumentum Kiadó bemutatkozó, illetve a Régi sorozat első kötetének, a Partium - Társadalom és térszerkezet című könyv tartalmát ismertette, majd beszélt a kötet, illetve a sorozat fontosságáról is.

„A kötettel szeretnénk mi is hozzájárulni egy sok vihart megélt, határ menti régió, a Partium jobb megismeréséhez, ugyanakkor nyersanyagot szolgáltatni későbbi kutatásokhoz és fejlesztésekhez. A kötet összesen 15 kutató tanulmányát foglalja magába, többek között bemutatjuk a határon átnyúló kapcsolatokat, a nagyvárosi együttműködéseket a román-magyar határ mentén, valamint szó esik a az átalakuló határ szerepéről is a határokon átnyúló kiskereskedelemben" - magyarázta Szilágyi.

Továbbá olyan érdekes témákat is tárgyal a kötet, mint a magyar-román határon átnyúló vasúti személyszállítás helyzete, az információs társadalom átalakulása és a keleti határtérség turisztikai kínálatának és keresletének átalakulása.

Mivel a kutatások során több olyan kérdés felmerült melyhez a Partiumi Keresztény Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Babes-Bolyai Tudományegyetem öt kutatója nem értett, ezért szakértőket hívtak meg más intézményekből, így a szegedi, a pécsi, a váradi és a kalocsai egyetemekről.



Zakota Zoltán egyetemi adjunktus elmondta: ugyanebben a szellemben készül egy másik kötet, de kevesebb szerzővel, és terveben van egy harmadik kötet szerkesztése is, amely már a teljes határszakaszról szólna.

„Komolyan gondoljuk a regionalitás fogalmát, és bízunk abban, hogy a regionalizálódás előbb-utóbb erős folyamattá válik. Bár az utóbbi időben sok negatívumot hallani az Európai Unióról, mégis sok pozitívumot hozott. Többek között ennek köszönhetjük a régiók előtérbe hozását, megerősítését, illetve a regionális együttműködéséket, amelyek erős keretet biztosítanak" - mondta el Zakota.

Végezetül a szerkesztőt megköszönték a Bethlen Gábor Alapnak a kutatáshoz nyújtott támogatást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: