2010-08-30 13:38:02• hírek • MTI

Nótaéneklési világrekord született

dko.hu
dko.hu

Több mint hatvankilenc órás magyarnóta- és népdaléneklési világrekordot állítottak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kékcsén a hét végén.

A Kisvárdához közeli, 1500 lakosú településen 39 csoport csaknem 800 tagja 69 óra 2 percig énekelt csütörtöktől vasárnapig. Összesen mintegy 3500 magyar nóta és népdal csendült fel az ajkakról: ilyen nagy számú és hosszú ideig tartó éneklést még sehol sem tartottak a világon. A nem mindennapi csúcsot tanúsító jegyzőkönyvet Sebestyén István, a Magyar Rekordok Bizottságának képviselője hitelesítette a népdalkultúra hagyományainak ápolásáról ismert kis községben.

A rekord felállításában nemcsak a nótás kedvű kékcseiek vettek részt, hanem érkeztek vendégek a közös éneklésre az ország szinte minden részéből. A legtöbb dalcsoport a vidéki kistelepülésekről, főként a szabolcsi falvakból lépett fel, de a magyar nóta és a népdal hagyományát ápolók között voltak budapesti, debreceni és miskolci együttesek is. Az éneklés augusztus 26-án, csütörtökön 18.00 órakor indult, és 29-én, vasárnap 15 óra 02 perckor fejeződött be, miután megszületett az új világcsúcs.

Szekeres Katalin, Kékcse polgármestere a kezdeményezésről elmondta, hogy az észak-szabolcsi falut igen jókedvű, nótázást kedvelő emberek lakják, ezért gondolt a település önkormányzata arra, hogy éneklési rekord felállításával teszik ezt örök emlékűvé. A helyi lakosok közül mintegy 300-an énekeltek is a világrekord felállítása során.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: