2010-10-20 15:10:09• hírek • MTI

Megjelent Ákos új stúdiólemeze

"Igazoltan hiányoztam a lemezstúdiókból az elmúlt négy évben, hiszen szinte végig színpadon voltam. A katona imája az utóbbi egy év turnéjának szüneteiben íródott" - mondta Ákos, aki szerdán mutatta be a sajtónak új albumát.

A népszerű énekes-dalszerző friss korongján tizenhárom új szám szerepel, köztük a Szindbád dala, amely kislemezen már korábban megjelent és fél éve vezeti a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) single listáját.
A CD mellett az új Ákos-kiadvány egy DVD-t is tartalmaz, amelyen az album háromféle hangminőségben is meghallgatható, rajta van a Szindbád dala videoklipje, egy csaknem kétórás werkfilm az idei turné előadásairól, valamint két dal koncertváltozata.

A katona imáján rockosabb, elektronikus, akusztikus hangzás és vonóskar egyaránt helyet kapott, a felbukkanó stílusok között még a blues és a rhythm and blues is jelen van. "Az ember formai játékokkal próbálja érdeklődését fenntartani saját dolgai iránt. A Nézz szembe vele című dalban az r'n'b-s elemek inkább az önirónia kategóriájába tartoznak, persze nem titkolom, hogy kicsit célom volt a szokatlanság" - mondta Ákos a sajtóbemutatón.

Mint kifejtette, több mint húsz éve tartó szólópályafutása fényében kívülről talán úgy tűnik, mintha garantált lenne a siker számára, ám ő ma is úgy érzi, hogy folyamatosan bizonyítania kell.

"Nem gondolom magam zenésznek, nekem hosszú ideig tart, amíg megtalálom egy-egy hangszeren, amit előzetesen elgondoltam. Vállalom, hogy képzetlen vagyok, de így olyan területekre is sikerül odatévednem, amelyekre zenész nem menne" - fogalmazott Ákos. Viccesen megjegyezte: az önkontroll teljes hiányát mutatja nála, hogy néhány basszusfutamot is ő játszott fel a lemezre.

Új albumának dalait Ákos kettő kivétellel egyedül jegyzi; A fénybe nézz és a Szeress így című számot közösen írta Szakos Krisztiánnal, aki billentyűs hangszereken és gitáron játszott a lemezen, és a hangszerelésben is részt vett. A fénybe nézz klipje az album megjelenésével egy időben készült el; a kisfilmet, amely egy budapesti hangárban és egy horvátországi szigeten forgott, Ákos maga rendezte, és külön érdekesség, hogy feltűnik benne édesapja is.
Az énekes beszélt arról, hogy az album címadó dala a nyolcvanas évek hangszerelését idézi, a Játékharc kifejezetten Police-osan szól, az Óda (közreműködik Pejtsik Péter, az After Crying csellósa) balladisztikus, a Kéz a tarkón pedig filozofikus hangvételű, akárcsak a korábbi Ákos-albumok záródarabjai.



"Volt olyan szám, amelynek szövegét a rólam szóló internetes hozzászólások ihlették, de azért a dal számomra továbbra is szakrális közeg, a színpad pedig szakrális tér" - jegyezte meg Ákos. A katona imája című lemez hangmérnöke Lepés Gábor (Balkan Fanatik) volt, a keverésben és a maszterben Sellyei Tamás volt a közreműködő. Az új kiadványt Lengyel Boldizsár grafikus tervezte, a fotókat Emmer László készítette.

A szerzői kiadásban megjelent új anyag Ákos tizenhatodik magyar nyelvű szólólemeze. Az énekes a nyolcvanas évek végén a Bonanza Banzai frontembereként lett ismert, szólóelőadóként több száz teltházas koncertet adott, munkásságát számos szakmai díjjal ismerték el. Készített verses hangjáték-albumot, hangoskönyvet, írt zenét színdarabhoz; idén nyáron az MTV Icon egyik siófoki koncertjén az ő dalait dolgozták fel zenésztársai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: