2009-04-12 17:18:17• hírek • MTI/Reuters

Mégis újraszámolják a szavazatokat

Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

A Moldovai Köztársaság alkotmánybírósága Vladimir Voronin elnök kérésére vasárnap elrendelte az április 5-i  parlamenti választás szavazatainak az újraszámlálását.

Az alkotmánybíróság  kilenc napot adott a központi választási bizottságnak a voksok újraszámlálásra.  Elrendelte a választói névjegyzék ellenőrzését is, amint azt az ellenzék követelte.  "A két dolog szorosan összetartozik, az egyiket nem lehet véghezvinni a másik nélkül" - hangoztatta Dumitru Pubelere, az alkotmánybíróság elnöke.  A döntés egyhangú volt és végleges - tette hozzá.

A moldovai ellenzék szombaton elégtelennek minősítette az államfő előző napi kezdeményezését a szavazatok újraszámlálására,  és a választói névjegyzékek felülvizsgálatát követelte, mivel szerintük abban tömegével szerepeltek "holt lelkek", olyan személyek nevei, akik már régóta halottak.    

Serafim Urechean, az ellenzék egyik vezére úgy vélte, hogy a szavazatok ismételt megszámolása önmagában csupán a hatalom időhúzási trükkje.

A parlamenti választásokat nagy fölénnyel Vladimir Voronin államfő pártja, a kommunista párt nyerte meg. Az ellenzék azóta is manipulációt, csalást emleget.

Vasárnap mintegy tízezren tüntettek Chisinauban a választások eredménye és az elmúlt napok zavargásait követő letartóztatások ellen. A tüntetést  kormány székháza előtt erős rendőri jelenlét mellett tartották és békésen ért végett.
Vlad Filat, a Moldovai Liberális Demokrata Párt vezetője beszédében bírálta, hogy a rendőrség több száz fiatalt vett őrizetbe és vert meg.

A kommunista párt választási győzelme után kitört zavargásokban többen megsérültek. Több mint 300 embert vettek őrizetbe a belügyminisztérium adatai szerint. Százhuszonkilenc embert közigazgatási eljárás keretében 5 és 15 nap közötti elzárásra ítéltek, 166 ellen a parlament és az elnöki hivatal épületében elkövetett rongálás, fosztogatás és lopás miatt, 14 ellen pedig a rendzavarás kirobbantása miatt folytatnak eljárást.

Alla Meleka, a belügyminisztérium szóvivője tagadta, hogy az őrizeteseket bántalmazták volna. Hangoztatta, hogy valamennyiük jogait tiszteletben tartják, jogi és orvosi segítségben részesülnek.

Vasárnap meghalt egy tüntető, aki részt vett a múlt heti tüntetéseken - közölték szülei és a rendőrség. A 23 éves Valeriu Bobocot szülei szerint a rendőrök őrizetbe vétele után agyonverték, míg a belügyi tárca szóvivője szerint Boboc a tömeg feloszlatásakor használt gáztól elszenvedett mérgezés következtében halt meg.

A vasárnapi  tüntetés részvevői követelték, hogy alakuljon független vizsgálóbizottság az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Egyesült Államok képviselőiből, amelynek feladata a zavargások okának tárgyilagos kivizsgálása lenne.

Az ellenzék szerint a zavargásokat a kommunisták provokálták ki, és részt vettek bennünk álruhás rendőrök, a titkosszolgálatok munkatársai is. "Ők vonták fel a román zászlót a parlament és az elnöki hivatal épületére, hogy külső ellenséget keressenek és vasfüggönyt húzzanak fel a román határon" - mondta Serafim Urekian, a Mi Moldovánk ellenzéki pártszövetség vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: