2012-01-13 18:28:01• hírek • Kocsis Zoltán

Mégis megvenné a város az Iparos Otthont – tíz év alatt

Nyíregyháza és az Európai Unió segítségével készül megmenteni Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala az Iparos Otthont - vagy, amint azt a lakosok inkább ismerik, az egykori Popular mozi épületét.

Amint arról korábban beszámoltunk, a város vezetésének január 31-ig kell elkészítenie azt a pályázatot, amelynek révén uniós támogatás bevonásával fel lehetne újítani a nevezett ingatlant. Ebben a határon átívelő projektben Nyíregyháza a partner, az épületben pedig oktatási, képzési központot hoznának létre kisiparosok számára. A pályázat feltétele ugyanakkor, hogy az érintett ingatlan az önkormányzat tulajdonában legyen vagy bérelje azt.

A Kazinczy úti épületet az Urania 2005 Egyesület birtokolja, ám gyakorlatilag semmire nem használja. Az egyesület a nyár elején egyszer már felajánlotta eladásra az egykori mozit, a városi tanácsosokból álló bizottság azonban elvetette az ötletet. Az új esély adódtával a város vezetősége úgy gondolta, hogy tíz évre bérbe veszi az épületet. A legutóbbi tárgyalások során azonban lehetőség nyílt arra, hogy meg is vegye. Az elképzelések szerint Szatmárnémeti tíz éven keresztül fizetné a bérleti díjat, aminek fejében egy évtized alatt gyakorlatilag megvásárolná az épületet.

„Jelenleg az árról folynak a tárgyalások. Az elképzelések szerint valahol kevéssel egy millió euró alatt lesz a végösszeg", számolt be a fejleményekről Ilyés Gyula polgármester azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Kelemen Hunor kulturális miniszter, Csehi Árpád megyei tanácselnök és Kereskényi Gábor alpolgármester is.

A beszélgetésen szóba került a szatmáriak nagy szívfájdalma, a Pannónia Szálló sorsa is. Ezzel kapcsolatban Csehi és Ilyés ismét megerősítette, hogy az általuk vezetett intézmények anyagi megfontolásból nem élhettek a felkínált elővásárlási joggal, ugyanakkor az eladó sem adott egyértelmű árra vonatkozó ajánlatot. Kelemen pedig elmondta: sajnos a minisztérium sem tudott élni az elővásárlás jogával.

„Évente 30-40 műemlék épület esetében ajánlják fel az elővásárlási jogot a kulturális minisztériumnak. Csak tavaly 130-140 millió euróra lett volna szükségünk ehhez. Miközben ilyen célokra soha egy centet sem kapunk a kormánytól", mondta a tárcavezető, elárulva, hogy műemlékek felújítására is csak 55 millió lejt kaptak az idén.

A minisztérium által konzultált ingatlanszakértők szerint a Pannónia Szálló értéke 4-7 millió euró körül van, mondta Kelemen, míg Csehi és Ilyés szerint a modernizálására készített megvalósíthatósági tanulmány 7-8 millió eurós költséggel számol.

„Figyelembe véve, hogy Szatmárnémeti saját forrásaiból évente körülbelül három millió eurót tud beruházásokra fordítani, ez azt jelentené, hogy négy évig semmi másra nem költenénk, csak a Pannónia felújítására", vonta le a szomorú következtetést Ilyés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: