2013-01-30 18:31:19• hírek • Kocsis Zoltán

Ki kivel pereskedik, ki melyik oldalán áll a barikádnak a Filharmónia ügyében?

Másfél héttel ezelőtt egy viharos hangvételű sajtótájékoztatón jelentette be Dorel Coica polgármester, hogy Szatmárnémeti városa közel áll ahhoz, hogy a Pannónia után elveszítse a Filharmónia épületét. Azóta a helyi sajtó szinte napi rendszerességgel foglalkozik a témával. Szerdán Radu Roca alpolgármester egyik kijelentése helyezte újabb megvilágításba a dolgot.

A nyugdíjasokkal való, a prefektúra szervezte találkozón, a Pannónia sorsát érintő felvetésre Szatmárnémeti alpolgármestere azt mondta, az önkormányzatnak készülnie kell a Nagyváradi Fellebbviteli Bíróságon sorra kerülő újabb perre, „amelyben a polgármesteri hivatal a prefektúrával pereskedik a filharmónia épületéért".

Mivel az említett találkozón Cristian Sasu alprefektus vett részt, őt kértük, reagáljon a Roca által mondottakra. „Az ügy pontos jogi helyzetével nem vagyok tisztában, kérem, forduljon Eugeniu Avram prefektushoz vagy a jogi osztályhoz", hangzott a válasz. Az alprefektus készségesen felajánlotta, küldjük el a kérdést tartalmazó hivatalos emailt, amelyet majd ő eljuttat a jogi osztályhoz. „A címemet megtalálja a prefektúra hivatalos honlapján", mondta bátorítólag.

Csakhogy a prefektúra hivatalos honlapja napok óta nem működik! Fejlesztés alatt áll...

A prefektúra honlapja

„Ez valami félreértés lehet! Szó sincs arról, hogy a polgármesteri hivatal velünk pereskedne. Mi egyazon oldalon állunk", reagált megkeresésünkre nevetve Eugeniu Avram prefektus. Hozzátéve, hogy Roca bizonyára nem fogalmazott egyértelműen. A kérdésre, hogy a prefektúra miért nem vonja vissza a Szatmárnémeti Városi Tanács 2011 november 29-i döntését megtámadó keresetét, Avram kitérő választ adott. „Elődöm tényleg megtámadta a tanácsi határozatot, ám tudomásom szerint inkább formai okok miatt tette".

A kormánybiztos elárulta, csütörtökön ismét találkozik a Pannóniát (és a Filharmóniát?) birtokló Vasile Tantas tulajdonossal - a megbeszélésen részt vesz Dorel Coica polgármester, Adrian Stef megyei tanácselnök, valamint a két intézmény szakemberei. „Remélem, ezt követően többet tudok majd mondani az ügyről. Legkésőbb pénteken a sajtónak is beszámolok a fejleményekről", tette hozzá.

Ami viszont érdekes, az ominózus sajtótájékoztatón Coica teljesen reménytelennek festette a Filharmónia esetét. És nem ejtett szót a fellebbvitelről... Többször is elmondta ugyanakkor, hogy a helyzetért egyértelműen Szabó István korábbi tanácselnök és Ilyés Gyula előző polgármester a felelős.

A Szatmár.ro megkeresésére, majd néhány nappal később egy közleményben, Ilyés leszögezte: 2011 november 29-én a városi tanács arról döntött, hogy saját nevére telekkönyvezteti a Filharmóniát, amely a polgármesteri hivatal jogászainak értelmezésében nem szerepelt a Tasntassal kötött privatizációs szerződésben. Más szóval, nem a Tantasé.

A Radu Giurca jelenlegi PDL-és megyei tanácsos vezette prefektúra azonban a közigazgatási bíróságon támadta meg a határozatot. „A magántulajdon védelmében", jelentette ki szűkszavúan az egykori prefektus a hétfői megyei tanácsülésen. Talán érdemes azonban megjegyezni, hogy Vasile Tantas a PDL-egyik legnagyobb támogatója volt a megyében, fia, Samuel Tantas pedig korábban alprefektus volt. Kitalálták: Giurca tisztsége alatt...

„Kinevezése után személyesen tárgyaltam Avrammal és kértem, hogy lépjen vissza a pertől. Ám ő, aki tudomásom szerint közel áll a mostani városvezetéshez, nem volt erre hajlandó. Ha így tett volna, akkor most a város nevén lenne a Filharmónia", mondta Ilyés a Szatmár.ro megkeresésére január 21-én.

Egyre nehezebb átlátni tehát, hogy ki kivel pereskedik és ki melyik oldalán áll a barikádnak. Várjuk tehát a csütörtöki vagy pénteki sajtótájékoztatót.

Tantasnak mellesleg január 31-ig kell elkészítenie egy tervet, amelyben vázolnia kell a Pannónia épületét érintő terveit...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: