2010-12-20 14:37:39• hírek • MTI

Megint megbukott a bizalmatlansági

Megbukott hétfőn a román parlamentben az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány, így az Emil Boc miniszterelnök vezette kormány hivatalban maradhat.

A román parlament két háza hétfőn szavazott együttes ülésen az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelyet a közalkalmazottak 2011. évi bérezésére vonatkozó jogszabály kapcsán nyújtottak be a törvényhozói testület elé.   

Az indítvány mellett 190 honatya szavazott, ami kevésnek bizonyult a kormány megbuktatásához, ugyanis legalább 236 voksra lett volna szüksége az ellenzéknek. Mindössze egy ellenszavazatot számoltak, mivel a Demokrata Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alkotta kormánykoalíció - amely a nemzeti kisebbségek és a független törvényhozók támogatását is élvezi a parlamentben - képviselői nem éltek a voksolás lehetőségével.

A közalkalmazottak 2011. évi bérezésére vonatkozó törvény része annak a jogszabálycsomagnak, amely tartalmazza még a közalkalmazottak bérezésének kerettörvényét is. A kabinet a teljes jogszabálycsomagot terjesztette felelősségvállalással a parlament elé, így az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt két külön bizalmatlansági indítványt terjesztett a törvényhozás elé.

A kormányoldal azt szerette volna, ha a második bizalmi szavazásra is már hétfőn sor kerül, de ez nem vált lehetővé procedurális okok miatt, miután ebben a kérdésben az ellenzék kerekedett felül. Ezek után a bukaresti parlament két házbizottsága eldöntötte: a második bizalmi szavazásra csütörtökön kerül sor.

A román közalkalmazottak 2011. évi bérezésére vonatkozó jogszabály egyebek között előírja, hogy a közszférában 15 százalékkal nőnek a bérek január 1-jétől, miután júliusban 25 százalékkal csökkentették a fizetéseket. A bizalmatlansági indítvány elvetése nyomán ez a jogszabály a parlament által is már elfogadottnak tekinthető.


Megnyugodhatnak: gyengül az ellenzék támogatottsága Megnyugodhatnak: gyengül az ellenzék támogatottsága


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: