2011-08-16 13:33:31• hírek • MTI

Megint halasztották az EMNP bejegyzéséről szóló tárgyalást

A bukaresti táblabíróság kedden szeptember 8-ra halasztotta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzésével kapcsolatos ügy tárgyalását, miután ezen a napon kellett volna megvizsgálnia az első fokon született elutasító döntés elleni fellebbezést - tájékoztatta az MTI-t Toró T. Tibor.

A párt létrehozását kezdeményező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke elmondta: a táblabíróság hozzá sem fogott az érdemi tárgyaláshoz, mégpedig azzal az indokkal, hogy nem érkezett meg az ügy teljes dokumentációja a bukaresti törvényszékről, amely első fokon elutasította a bejegyzést. A bíróságok ugyanis augusztusban a szabadságolások miatt "csökkentett üzemmódban" működnek, így nem tudták megoldani az iratcsomó egészének az átszállítását, legalábbis "hivatalosan" ez volt az indok - mondta Toró.

Szerinte "akár hihető is lehet" ez az indoklás, elvégre a nagy mennyiségű irat - főleg a támogató aláírásokat tartalmazó dobozok - átszállítása csak különleges szabályok szerint, például speciális járműveken történhet. "Nem akarok engedni a bennem lévő, összeesküvés-elméletet feltételező kényszernek, inkább elfogadom ezt az indokot" - mondta Toró T. Tibor.
Az MTI-nek az aláírások hitelességét kétségbe vonó hírekkel kapcsolatos kérdésére az EMNT ügyvezető elnöke azt felelte: az első fokú tárgyaláson semmiféle probléma nem merült fel a támogató aláírások hitelességét illetően, a táblabíróság pedig csakis az onnan érkező anyag alapján fog dönteni.

Más kérdés, hogy két magánszemély feljelentést tett ez ügyben, az egyik ismeretlen tettes, a másik pedig az EMNP ideiglenes vezetőségének két tagja ellen, őket téve felelőssé az állítólag hamis aláírásokért.
Toró hangsúlyozta: nincs oka kételkedni az aláírásgyűjtők becsületességében és munkájuk alaposságában, de szükség esetén "állnak elébe" mindenfajta vizsgálatnak. Jogosnak tartja, hogy az ügyészség és a rendőrség teszi a dolgát, azt azonban indokolatlannak tartja, hogy az EMNT demokrácia központjaiban dolgozó munkatársait - akiknek szerinte nem volt közük az aláírásgyűjtéshez - a hatóságok zaklassák, közhasznú munkájukban akadályozzák, hiszen ők a honosítási eljáráshoz szükséges teendők ellátásában nyújtanak segítséget.

Toró hangot adott gyanújának, hogy mindkét feljelentés mögött ugyanaz az ember áll, nevezetesen Adrian Draghici ügyvéd, aki - mint fogalmazott - bizonyítottan kapcsolatban áll a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bizonyos embereivel. Hozzátette: egyelőre még csak az előzetes vizsgálódás szakaszában tart ez az ügy, a rendőrség majd ennek alapján dönti el, hogy egyáltalán átadja-e azt a bíróságnak.

A bukaresti törvényszék júniusban azzal az indokkal nem engedélyezte az új politikai alakulat létrehozását, hogy  programjában az alapvető emberi, közösségi és szabadságjogok képviseletét vállalta. Az igazságügyi testület úgy vélte: ez ellentétes a 2003-as, pártokra vonatkozó törvény előírásaival, amely szerint egy pártnak a nemzeti érdekek képviseletét kell vállalnia, nem pedig egy közösség érdekeire koncentrálnia.

A párt kezdeményezői fellebbeztek a határozat ellen, így a táblabíróság másodfokon hozza meg majd a végleges döntést. Toró T. Tibor is úgy véli: a bukaresti törvényszék döntése megalapozatlan, valószínűleg felületesen olvasták a párt kezdeményezőinek beadványát.

Szerinte a párt programjából és alapszabályzatából egyértelműen kiderül: az egész ország ügyeivel kívánnak foglalkozni, ezen belül is kiemelten a kisebbségi közösségeknek, az emberi jogoknak a kérdésével. Az EMNT ügyvezető elnöke úgy látja: a táblabíróságon minden bizonnyal nagyobb figyelemmel fogják tanulmányozni az EMNP programját és alapszabályzatát. Ennek alapján pedig a bírói testületnek nem is lehet más választása, mint jóváhagyni a bejegyzési kérelmet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: