2019-07-15 06:43:10• hírek • Bede Emőke

Meghosszabbították a napelemvásárlási támogatásra vonatkozó pályázat leadási határidejét

2019-ben az Országos Környezetvédelmi Alap (AFM) egy olyan programot indított el az áramszolgáltatási hálózatra csak részlegesen csatlakoztatott önkormányzatok számára, melyet megpályázva az önkormányzatok napelemrendszerek megvásárlására nyerhetnek támogatást. Az így szerzett panelekkel főként azoknak az elzárt falvak és tanyák hétköznapjait szeretnék könnyebbé tenni, melyek nem vagy csak részlegesen csatlakoznak az országos áramellátásra.

Noha első körben július 10. volt a dokumentációk leadási határideje, az AFM nemrégiben közölte, meghosszabbították a határidőt, és ennek értelmében az önkormányzatok egészen október 11-ig pályázhatnak a környezetvédelmi alap által felkínált támogatásra. A programra való jelentkezéshez az önkormányzatoknak el kell készíteniük egy listát a potenciálisan érintett háztartásokról, s a sikeresen elnyert összeg is első körben hozzájuk fut be. E lista összeállításakor azokat a háztartásokat lehet számításba venni, melyek nincsenek csatlakoztatva az áramhálózatra, és legalább két kilométernyire vannak a rendszertől. A sikeresen pályázó önkormányzatok gazdaságonként legfeljebb 25 ezer lejes támogatást igényelhetnek, mely összeget csak a fotovoltaikus rendszerek megvásárlására és felszerelésére lehet költeni.


A program számára előirányozott költségvetésből Szatmár megyének 18 850 000 lejt osztottak le, mely mintegy 754, elektromos áramtól elzárt háztartás számára oldhatná meg az áramgondot. A Szatmár Megyei Tanács július 10-én összesítette az eddig beérkezett pályázatokat, s mint kiderült, eddig összesen 234 gazdaság számára kérelmezték a támogatást. Avasfelsőfaluban 44 gazdaságot „villanyoznának fel” e módon, Túrterebesen 52-t, Bikszádon 8-at, Avasújvárosban pedig 130-at. Emellett jelenleg is zajlik további két önkormányzat iratcsomójának ellenőrzése: Csomaközön 8, Érkáváson pedig 2 gazdaság áramellátását szeretnék ily módon megoldani. Amint a megyei tanács végez ezen dokumentációk feldolgozásával, a dossziékat azonnal továbbítják az AFM-nek, illetve várják a további pályázati dokumentációkat is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: