2014-09-27 15:30:20• hírek • Kocsis Zoltán

Meghosszabbították Szatmárnémeti és Wolfenbüttel testvérvárosi kapcsolatát

Két hónappal a Wolfenbüttelben megrendezett ünnepség után szombaton Szatmárnémetiben is aláírták a két település testvérvárosi kapcsolatának meghosszabbításáról szóló protokollt. Az eseményre harminc tagú német küldöttség érkezett városunkba.

A Thomas Pink polgármester vezette csapat szerda este érkezett Szatmárnémetibe. Csütörtökön felkeresték a Caritast, pénteken pedig a - a Német Demokrata Fórum szervezésével - megnézték a nagykárolyi Károlyi-kastélyt, részt vettek a mezőpetri ipari park megnyitásán, felkerestek több német céget, Szatmárnémetiben meglátogattak egy óvodát és találkoztak Sebastian Gromiggel, a német nagykövetség gazdasági vezetőjével.

Szombaton aztán a polgármesteri hivatal tanácstermében Dorel Coica és Thomas Pink aláírta a két várost 40 éve összekötő testvérvárosi kapcsolat meghosszabbításáról szóló protokollt. Mindkét városvezető kiemelte, hogy a megállapodás meghatározatlan időre szól. "Az ilyen és ehhez hasonló kapcsolatok a közös Európa alapjai", jelentette ki Pink.

Az eseményen részt vettek Szatmárnémeti korábbi polgármesterei, Horia Anderco, Viorel Solschi és Illyés Gyula valamint több jelenlegi városi tanácsos, köztük az RMDSZ-es Maskulik Csaba és az RMDSZ-NDF közös listáján szereplő Leitner István.

Az ünnepélyes eseményt követő röpke exkluzív interjúban Wolfenbüttel polgármestere a Szatmár.ro kérdéseire válaszolva elmondta, immár hatodik alkalommal jár Szatmárnémetiben és számára a legszembetűnőbb fejlődést az infrastruktúra területén és a történelmi épületek homlokzatain érte tetten. Ezen kívül rendkívül pozitív benyomást tett rá jó néhány meglátogatott cég, „ami csak megerősítette azon meggyőződésemet, hogy érdemes Szatmár megyében befektetni és erről igyekszem majd meggyőzni minél több hazai céget", jelentette ki.

„Egy-két ötletet mindig el lehet lesni, valamit mindig haza lehet vinni. Ezért tartom én nagyon hasznosnak az állandó tapasztalatcserét", jelentette ki. Ennek jegyében a következőkben várható szorosabb együttműködés a Wolfenbüttelben és a Szatmárnémetiben működő technikai egyetemek, a két önkormányzat által működtetett szociális szolgálat között, de a tervek között szerepel a közigazgatásban dolgozó szakemberek tapasztalatcseréje is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: