2009-06-13 15:14:56• hírek • MTI/AFP

Meghiúsult küldetés

Leghamarabb június 17-én, szerdán lehet újra megkísérelni az Endeavour űrrepülőgép indítását - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szombaton, miután egy műszaki probléma miatt meghiúsult a gép felbocsátása.

Az eredetileg kelet-európai idő szerint kora délutánra tervezett start elhalasztásának oka a NASA egyik szóvivője szerint az volt, hogy a külső üzemanyagtartályból a feltöltés befejezésekor szökni kezdett a hidrogén. A szivárgás 98 százalékos feltöltöttség mellett jelentkezett, hasonlóan ahhoz, ahogy az a Discovery űrrepülőgéppel történt márciusban - mondta Mike Leinbach, a felbocsátás igazgatója. Hozzátette, hogy tartály kiürítéséhez és a hiba kijavításához legalább négy napra lesz szükségük.

Az Endeavour űrrepülőgépen hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - utazik a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űrbázison rekordszámú asztronauta fog tartózkodni, hiszen május óta háromról hatra emelték a huzamosabb ideig ott dolgozó űrhajósok számát, így most először tizenhárman lesznek majd két hétig az űrállomás lakói.


Az Endeavour űrrepülőgép visszatér egy korábbi küldetésről.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: