2012-11-27 14:21:11• hírek • Kocsis Zoltán

Három bankautomata kirablása után buktak le

Két huszonéves fiatalt tartóztattak le a Szatmár Megyei Rendőrség munkatársai hétfőn: a vetési és a bákói fiatalember az elmúlt hónapban három bankautomatát rabolt ki, ám alig 1500 lejt zsákmányolt. Az eset nem kapcsolódik a februári rablási kísérlethez.

A 21 éves vetési Eugen L. és bűntársa, a 25 éves bákói Adrian C. egy igen egyszerű módszer alkalmazásával károsította meg azt a három személyt, aki az automatán keresztül igyekezett hozzájutni pénzéhez. A két elkövető egy fém lapot ragasztott az automata pénzt kiadó résének tetejére. Ennek egyik oldalát olyan ragasztóval kente be, amelyet egerek és patkányok megfogására használnak. A módszer lényege, hogy a pénzösszeg egy része ráragad a fémlapra és nem jut ki az ügyfélhez.

„Az elkövetők minden egyes alkalommal az automata közelében tartózkodtak. Amikor látták, hogy valaki pénzt vett ki a berendezésből, megvárták, amíg tiszta lett a levegő. Ekkor gyorsan odamentek az automatához, kivették a szerkezetet és távoztak. A biztonsági kamerák mindannyiszor rögzítették az esetet, ám az elkövetők arca egyik felvételen sem látszott", magyarázta a Szatmár.ro megkeresésére Roxana Cristea, a Szatmár Megyei Rendőrség szóvivője. Mindhárom esetben a városközpont közelében lévő automatákat használó ügyfeleket sikerült megkárosítaniuk. További két kísérletük viszont kudarcba fulladt.

A rendőrség egy hónapja figyelemmel követte az eseményeket, mivel a megkárosított ügyfelek jelezték a problémát a banknak. A pénzintézet munkatársai pedig, amint megállapították, hogy bűncselekményről van szó, értesítették a rendőrséget. A két elkövető egy másik ügyben került a rendőrség látókörébe (erről Cristea nem kívánt további részleteket elárulni), most pedig 24 órás őrizetbevétel után 29 napos előzetes letartóztatásba kerülhetnek.

A rabláshoz használt eszközök tárháza

A két fiatalemberről a szóvivő annyit árult el, hogy Adrian C., noha bákói születésű és a személyigazolványában is bákói cím szerepel lakhelyéül, jó ideje Szatmárnémetiben tartózkodik mindenféle bejelentés nélkül. Egyik sem büntetett előéletű.

Szatmárnémetiben februárban volt egy hasonló lopási kísérlet, ám akkor az meghiúsult. Cristea kihangsúlyozta, hogy a két eset között nincs semmiféle kapcsolat.

A szóvivő felhívta a lakosság figyelmét, hogy amennyiben bármiféle rendellenességet tapasztalnak a bankautomaták körül, azonnal jelezzék a bank alkalmazottainak a kötelezően feltüntetett telefonszámot tárcsázva. Mindig vizsgálják meg, nincsenek-e ragasztóra utaló jelek például a billentyűzeten illetve, hogy a berendezésen nincs-e bármiféle, nem odavaló tárgy. Lehet az akár cigarettás doboz vagy egy könyv - ezekben ugyanis el lehet dugva egy miniatűr kamera, amely rögzítheti a PIN-kódot. Ettől függetlenül is ajánlott szabadon lévő kezünkkel eltakarni a billentyűzetet, amikor beütjük a PIN-kódot.

A legfontosabb azonban, hogy amikor bármi gond van és nem kapjuk meg a kért teljes összeget, akkor semmiképpen ne hagyjuk el a bankautomatát, hanem azonnal hívjuk a berendezésen lévő telefonszámot vagy értesítsük a rendőrséget a 112-es egységes segélyhívó telefonszámon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: