2019-01-25 16:47:48• hírek • Nagy Tímea

Megható pillanatok, nemzeti értékek és igaz tehetségek a Kölcsey irodalmi versenyén (galéria, videó)

Zsúfolásig telt a Kölcsey Ferenc Főgimnázium díszerme, még a folyosón is álltak. Izgalomteljes várakozás előzte meg a szavaló- és prózamondó versenyt.

A jeles eseményt Pataki Enikő igazgatónő nyitotta meg. Szeretettel köszöntötte a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett megmérettetés nevezőit, hozzátartozóikat, illetve a hazai és a magyarországi vendégeket, akik jelenlétükkel emelték az alkalom fényét. Kiemelte, mennyire ritka az iskolai irodalmi tusák körében a költészet és a próza egy idejű jelenléte, nemkülönben anyanyelvünk és hagyományaink ápolása, kultúrális értékeink megőrzése és átadása a fiatalabb generáció számára.

 

A tanárok, a szülők és a diákok összefogása elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar kultúrát, az értékeinket és a tradícióinkat továbbadjuk az utánunk jövő nemzedéknek– fejtette ki Kallós Zoltán főtanfelügyelő helyettes bevezető gondolataiban. Szerinte a családnak igen nagy szerepe van a hagyományaink ápolásában, melyet őrizni és ápolni kell.

 

A kölcseys konferansziék bemutatták a Magyar Kultúra Napja történetét, majd eképp szóltak a nemzeti értékeinket illetően: A magyar kultúra egyidős a magyarsággal, kijelöli helyünket a világban – értelmet ad nemzeti önazonosságunknak. Hagyományainkat, népszokásainkat, kulturális értékeinket egyetlen szál köti össze, ez édes anyanyelvünk, a magyar nyelv. Felelősséggel tartozunk örökségünk iránt, mely kapaszkodót jelent és tartásd ad. Őriznünk és gyarapítanunk kell kincseinket, hogy az utánunk következő nemzedékek is megélhessék ezt az együvé tartozást. Akkor számít igazi ünnepnek a Magyar Kultúra Napja, ha az utánunk következőknek is megtanítjuk, hogyan őrizzék, miként műveljék, éljék meg és érvényesítsék nemzeti tradícióink tanulságait.

 

A péntek délután 13:00 órakor kezdődő vetélkedőn meghívottként és zsűriként, Kallós Zoltán főtanfelügyelő helyettes, Szejke Ottília elemi oktatásért felelős tanfelügyelő, Gál Gyöngyi magyar szakos tanfelügyelő és a szervező LiterArt Egyesület elnöke, Márk Nagy Ágota drámapedagógus és színházi rendező, Gál Gyula színművész, Elek György író és újságíró, Bumbulut Krisztina újságíró, a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium és testvériskola küldöttsége, a budapesti Ady Endre Gimnázium küldöttsége, a nagyváradi Iosif Vulcan Főgimnázium küldöttsége, a nagybányai Németh László Líceum küldöttsége, valamint Szatmár megyei oktatási intézmények csapatai és a Kölcsey tanári kara vettek részt.

 

A beszédeket követően két kisdiáknak adtak át oklevelet és ajándékot a Miénk a város versenyen tanusított rendkívüli teljesítményük okán. Márton Iringónak és öccsének, Márton Botondnak nem más, mint Demeter Katalin, Magyarország kolozsvári konzula adta át az írásos elismeréseket és a meglepetés könyvcsomagokat.

 

A szavalatok előtt Ady Endrére emlékezett a nagyérdemű. A kölcseysek rövid, ám lelkiekben felemelő előadással ünnepelték a költőt halálának 100. évfordulója alkalmából. A megemlékezést Pataki Enikő magyartanár és igazgatónő rendezte.

 

Ezt követően minden korosztály és zsűri elvonult a nekik kijelölt termekbe, hogy elkezdődhessen a verseny. A több mint száz résztvevőt kísérő pedagógusok, szülők és szerettek is a diákokkal tartottak, hogy jelenlétükkel erősítsék őket és oldják az esetleges vizsgadrukkot. A gimnázium második emeleti díszermében a nagyobbak szatmári és környékbeli illetőségű költők verseit szavalták. A szakmai zsűrinek nem volt könnyű dolga, a nebulók igazán komolyan vették a feladatot. A verseny eredményeit innen tölthetik le: A Kölcsey Ferenc Főgimnázium irodalmi versenyének eredményei 

 

Készítettünk videófelvételt is, melyet az alábbiakban tekinthetnek meg:

 

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezetek szavaló- és prózamondó versenyt a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban

Posted by Szatmar.ro on Friday, January 25, 2019
Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: