2010-04-10 12:06:28• hírek • Horváth Júlia/ mti

Meghalt a lengyel államfő

Lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép szombaton Oroszországban, túlélők nincsenek - erősítették meg az illetékes szmolenszki hatóságok.

Az elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is. A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, továbbá a lengyel parlament alelnöke és egy külügyminiszter-helyettes.

A Vesztyi 24 hírtelevízió a baleset helyszínéről adott élő közvetítésben látható volt, hogy a gép egészen kicsi darabokra tört szét és több darab kigyulladt. A tüzeket oltják a még mindig sűrű ködben.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő utasítására kormánybizottság alakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, a bizottság élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll. A helyszínre indult Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere és Igor Levityin közlekedési miniszter.

A Varsóból Szmolenszkbe tartó Tu-154 fedélzetén a hírek szerint 132 ember tartózkodott. A helyszínen munkához láttak a mentőegységek.

A gép a szmolenszki repülőtér közelében, leszállás közben zuhant le. Anufrijev szerint a gép nem egészen egy kilométerrel a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, és darabokra tört.

A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Ő azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet. A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa.

Kaczynski elnök Katinyba (Katin) készült, ahol a Szovjetunióban 1940-ben lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyét akarta felkeresni.

A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak ugyanott megemlékezést, amelyre azonban az oroszellenes érzelmeiről ismert Kacvzynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen az áldozatokra, s az orosz fél ehhez hozzájárult.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: