2011-09-23 09:32:38• hírek • MTI

Az RMDSZ tisztségviselőivel találkozott Wilfried Martens

Wilfried Martens
Wilfried Martens

Csak a romániai magyar közösség egységes képviselete alkalmas e közösség érdekeinek és céljainak érvényesítésére - vélekedett Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke, aki csütörtökön Bukarestben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tisztségviselőivel találkozott.

Az európai honatya az RMDSZ politikai szerepvállalásáról, a román-magyar politikai kapcsolatokról, a romániai magyar kisebbség jogairól és törekvéseiről folytatott megbeszélést Kelemen Hunorral, a szövetség elnökével és más vezető tisztségviselőkkel. Wilfried Martens a találkozón leszögezte: az Európai Néppárt álláspontja az, hogy a romániai magyar közösség számára az egységes képviselet az egyetlen megoldás annak érdekében, hogy érdekeit és célkitűzéseit továbbra is érvényesíteni tudja. Ugyanakkor kiemelten fontosnak tartotta a nemzeti kisebbségek számára az autonómia elérését.
Az RMDSZ-nek a megbeszélésről kiadott közleménye szerint az Európai Néppárt elnöke a találkozó után felidézte: "A belga kormánynak voltam a vezetője, amikor átszerveztük országom intézményrendszerét úgy, hogy a három nemzet képviselői egyforma szintű autonómiaformát alakítottak ki".

Hozzátette: nagyon elégedett az RMDSZ kormányzati, parlamenti és európai parlamenti tevékenységével és szerepével, és bízik abban, hogy a romániai közvélemény is értékeli ezt a munkát és az ebből származó előnyöket.  
Kelemen Hunor elmondta: a megbeszélésen áttekintették az Európai Unió tagállamait is érintő gazdasági válság megoldási lehetőségeit, de tárgyaltak az Európai Néppárt jövőre sorra kerülő kongresszusáról is.

"Arra kértem Wilfried Martenst: a Néppárt programjának módosításakor támogasson bennünket abban, hogy a nemzeti közösségek jogai, az autonómia kérdése, mindazok a közösségi jogok, amelyeket mi évek óta szorgalmazunk, jelenjenek meg az Európai Néppárt programjában is. Erre az elnöktől határozott ígéretet kaptunk" - mondta Kelemen Hunor.  
A találkozón a schengeni csatlakozás kérdése is napirendre került. Ezzel kapcsolatosan az RMDSZ-nek az az  álláspontja - mondta Kelemen Hunor -, hogy Románia nem fogadhat el olyan pluszfeltételeket, amelyek a megállapodások kereteit túllépik, hiszen Románia a technikai feltételeket teljesítette.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: