2009-09-15 13:14:23• hírek • MTI/Reuters/AP

Meghalt Patrick Swayze

A rákkal vívott kétéves szívós küzdelem után hétfőn családja körében elhunyt Patrick Swayze, a nyolcvanas évek feledhetetlen filmsztárja, aki a Dirty Dancing - Piszkos táncbeli alakításával ejtette rabul a mozirajongók szívét és a Ghosttal törte össze. 57 évet élt.

Los Angelesben bekövetkezett halálának hírét ügynöke, Annett Wolf jelentette be hétfőn reggel. Mint mondta: Swayze "békésen távozott", s családja mellette volt az utolsó pillanatig.
A színésznél 2008 márciusában diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. A betegség már a máját is megtámadta, s olyan súlyos stádiumban járt, hogy az orvosok nem sok időt jósoltak neki. Swayze azonban nem adta fel, több kezeléssorozaton esett át és belevágott a The Beast című televíziós krimisorozat forgatásába, amelynek beharangozó epizódja még betegsége előtt elkészült. A 13 részes filmben FBI-nyomozót alakított, s ez idő alatt nem szedett fájdalomcsillapítókat, hogy ne befolyásolja játékát. A szériát az amerikai A and E kábelcsatornán vetítették le az év elején.

Betegségéről nyíltan beszélt, a lesújtó statisztikákkal dacolva a "legoptimistább változatban" öt évet jósolt magának. Februárban nyílt levelet írt a Washington Postban a Kongresszusnak "Küzdök a rákkal. Nem segítenétek ott, a Kongresszusban?" címmel, amelyben a rákkutatások maximális támogatásáért lobbizott. Feleségével, Lisa Niemivel nekilátott visszaemlékezései megírásának, s betegségét sem szánta tabunak. Niemi 15 éves volt, amikor megismerte, s házasságuk harminc éve alatt mindenben támogatta, képzett pilótaként ő repítette a kezelésekre is Los Angelesből egy észak-kaliforniai kórházba.


Swazey partnernőjével a Dirty Dancing című filmben
Swazey partnernőjével a Dirty Dancing című filmben


A Texasból származó Swayze rodeóbajnok apjától és balettstúdiót vezető édesanyjától örökölte kitartását. Több sérülés után képzett táncosként nyergelt át a színészetre, s 1983-ban Francis Ford Coppola A kívülállók című kultfilmmé vált kamaszdrámájában hívta fel magára a figyelmet, amelyben olyan ifjú sztárpalánták mérték össze erejüket két ellentétes banda tagjaiként, mint Tom Cruise, Rob Lowe, Matt Dillon vagy Emilio Estevez.
"Patricknek mindig is külön helye volt a szívemben" - emlékezett rá C. Thomas Howell, aki A kívülállókban és a Vörös hajnalban is együtt játszott vele. Kiemelte, hogy nem is annyira a színészet, mint inkább a lovak szenvedélyes szeretete kötötte össze őket.

Swayze pályája 1987-ben lendült a magasba: a Dirty Dancing - Piszkos tánc meghozta első Arany Glóbusz-jelölését. A vonzó macsó táncoktató és a vakációzó lány (Jennifer Grey) között szövődő szerelem akkora siker lett, hogy még húsz év elteltével is a legnézettebb filmek közé tartozott.
A három évvel később forgatott Ghostban érzékenységét és sebezhetőségét tárta fel. Később elmondta, hogy keményen harcolt a szerepért, mivel Jerry Zucker rendező eredetileg Kevin Kline-nak szánta. Azért ragaszkodott hozzá - árulta el -, mert "négy vagy öt alkalommal is elsírta magát" Bruce Joel Rubin Oscar-díjas forgatókönyvén.

Whoopi Goldberg 2008 márciusában hálával idézte fel, hogy Swayzenek köszönhette Oscar-díját, mivel ő győzte meg Zuckert, hogy ráossza a szellemekkel kapcsolatban álló médium szerepét. "Mikor megnyertem az akadémia díját, Patrick volt az egyetlen, akinek valóban megköszöntem" - emlékezett.
Harmadik Arany Glóbusz-jelölését a Wong Fu, kösz mindent! - Julie Newmar című 1995-ben készült roadmovie-val érdemelte ki, amelyben Wesley Snipes és John Leguizamo oldalán domborította az egyik transzvesztita drag queent. Állítólag olyan tökéletesen elmaszkírozta magát, hogy a produkció mögött álló Amblin főnöke, Steven Spielberg sem ismerte fel.

A kilencvenes évek végére kicsit megbicsaklott karrierje, az alkohol rabjává vált, de sikeres elvonókúra után visszatért a filmvászonra, s olyan izgalmas munkákban tűnt fel, mint a Donnie Darko vagy Az eltakarítónő.
A színész halálhíre után számos celebritás a Twitteren kondoleált. Larry King például bejelentette, hogy kedd esti CNN-műsorában rója le tiszteletét a művész előtt. "Csodálatos színész és szenzációs ember volt. Mindent teljes szívvel csinált. A rákkal is rendkívüli harcot vívott" - írta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: