2009-06-26 07:50:05• hírek • MTI/AFP/ANSA/Reuters

Meghalt Michael Jackson

Megdöbbenéssel és végtelen szomorúsággal fogadta a művészvilág péntekre virradóra Michael Jackson halálhírét. Az első hírek szerint a popsztárnak megállt a szíve és kómába esett, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kórházába szállították. Amikor az orvosok Holmby Hillsbeli otthonából helyi idő szerint délután elvitték, már nem lélegzett és nem volt pulzusa. Újraélesztése eredménytelen volt.

Ellentmondó jelentések láttak napvilágot állapotáról; helyi forrásokra hivatkozva a Los Angeles Times és a CBS News arról adott hírt, hogy meghalt, a CNN hírtelevízió azonban hosszú ideig nem erősítette meg a hírt. Később az NBC közölte, a család egy barátja megerősítette, hogy a szupersztár valóban elhunyt.

Egyes jelentések szerint a kórházban is megkísérelték újraéleszteni, de az énekes már semmilyen életjelt nem mutatott.
A popsztár halálát később orvosok is megerősítették, akik elmondták, hogy már mély kómában volt, amikor a kórházba került. Michael Jackson a kórháztól 2 és fél mérföldre, mintegy 6 percnyi autóútra lakott. A kórház előtt nagy tömeg gyűlt össze, várva a híreket az énekes állapotáról.

A pop királya nagy visszatérésre, 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatra készült, amely júliusban kezdődött volna és egészen 2010-ig tartott volna. Két hónapja gyakorolt a koncertekre. Szakértők szerint a popsztár nem volt fizikailag felkészülve a hosszú koncertsorozatra, s amikor július 8-ról 12-re halasztotta első fellépését, kérdések merültek fel egészségi állapotáról.

A tizenháromszoros Grammy-díjas világsztár, s ezzel minden idők egyik legsikeresebb előadóművésze - akinek albumai több tízmillió példányban keltek el világszerte, és olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Thriller és Billie Jean - több mint egy évtizedes turnészünet után tervezte a visszatérést.


Meghalt a pop koronázatlan királya
Meghalt a pop koronázatlan királya


Jackson először tíz koncertet kötött le a londoni O2 Arénában. A rajongók minden várakozást felülmúló rohama után végül 2010 márciusáig hosszabbították meg a maratoni előadássorozatot. A koncertekre idén márciusban szinte percek alatt elfogyott mind a 800 ezer jegy; ez lett volna minden idők legnagyobb nézőközönsége egyetlen városban, ugyanazon művész esetében. Korábbi jelentések szerint az énekes azt követően szánta rá magát a visszatérésre, hogy adósságai miatt kaliforniai Neverland birtokának elhagyására kényszerült, és több száz személyes tárgyát
csak az utolsó pillanatban tudta megmenteni az elárverezéstől.

"A testvéremet vesztettem el, lelkem egy része távozott vele. Ő volt a tökéletes szórakoztatóművész, akinek munkássága örökre nyomot hagy a világon" - mondta Quincy Jones, aki leghíresebb lemezeinek, az Off The Wallnak, a Thrillernek és a Badnak is producere volt.

"Csak sírok a hír hallatán" - mondta Madonna. "Egy zsenit vesztettünk el, aki nemcsak a popzenének, hanem az egész zenének igaz nagykövete volt" - nyilatkozta Justin Timberlake, aki Jackót tartotta példaképének. "Tetőtöl talpig tehetség volt" - vélekedett Slash, a Guns ,n, Roses gitárosa, aki a Black Or With című dalban dolgozott vele.
"Kedves, ártatlan, csodálatos ember volt. Életem végéig hiányozni fog" - nyilatkozta az Entertainment Tonight tv-műsornak Liza Minelli.

"Ahogy nem lesz több Fred Astaire és Elvis Presley, vagy Chuck Berry, nem lesz soha többé Michael Jacksonhoz hasonló. Tehetsége, vonzereje, rejtélyessége legendává teszi őt" - búcsúzott tőle Steven Spielberg.

"Elvesztette gyermekkorát és ez végzett vele. Nehéz elviselni azt a traumát, hogy valaki hirtelen híres, milliomos, legenda lesz" - mondta róla Uri Geller mágus, aki hosszú évek óta közeli barátja volt. Arnold Scharzenegger volt filmsztár, kaliforniai kormányzó szerint "a világ elvesztette egyik legbefolyásosabb személyiségét, ikonját". John Landis filmrendező, a Thriller korszakalkotó klipjének alkotója emlékeztetett arra, hogy Jacksonnak "nehéz és bonyolult élete volt, és minden tehetsége ellenére tragikus figura maradt".

Michael Jackson halála felborította több amerikai tv-csatorna műsorát is. Az ABC és NBC egyaránt a néhány órával korábban elhunyt Farrah Fawcettról készült emlékműsort bemutatni és neki szentelte volna talk-show-ját a CNN-en Larry King is. "Jacko" azonban "felülírta" a Charlie-angyalt. Végül az NBC egy-egy órás műsorban emlékezett meg mindkettőjükről, míg a CBS egy órában összegezte a két művész  tragédiáját.

Nem ez az első eset, hogy a médiában két híresség egy napon bekövetkezett halálából az egyik "vesztesen" jött ki: a legendás operaénekesnő, Maria Callas 1977. augusztus 16-án hunyt el, ugyanaznap, mint Elvis Presley és a "díva" halálhírét teljesen elhomályosította a Király elmúlása.

Elton John egy londoni jótékonysági koncert alatt tudta meg, hogy Jackson meghalt. A zongorista-énekes a Don,t Let The Sun Go Down On Me című dallal emlékezett rá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: