2011-10-20 15:05:36• hírek • Híradó.hu/MTI

Meghalt Kadhafi

A megbukott líbiai vezető halálát az a sebesülés okozta, amely Szirt ostromakor érte.

Belehalt sebeibe Moammer Kadhafi megbukott líbiai vezető, akit szülővárosa, Szirt közelében fogtak el a líbiai erők - mondta csütörtökön a Reuters brit hírügynökségnek az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik magas rangú katonai tisztségviselője, Abdel Madzsid Mlegta. Egy Kadhafi-hű tv-állomás cáfolta mind a halál, mind az elfogás hírét.

Az amerikai külügyminisztérium, illetve védelmi minisztérium, valamint a NATO kora délutánig nem tudta megerősíteni a médiaértesüléseket. Eközben egy Kadhafi-párti tévécsatorna internetes oldalán hevesen tagadta, hogy az ezredest elfogták vagy megölték volna. Kadhafi "jó egészségnek örvend", az egész "csak pletyka, és nem ez az első alkalom, hogy hasonló félretájékoztatáshoz folyamodtak" - írta a honlap.

A 69 éves Kadhafi az ÁNT tisztségviselője szerint hajnalban halt meg, miután tűzharcban mindkét lábán, illetve fején is megsebesült. A volt líbiai vezető egy konvojban próbált meg elmenekülni, de a NATO harci repülőgépei megtámadták.

A megbukott rezsim védelmi minisztere, Abubakr Júnisz Dzsaber is életét vesztette az akcióban.

A Szabad Líbia tévé szerint elfogták Kadhafi egyik fiát, Muataszimot, Manszúr Daut, a Kadhafi-rezsim belbiztonsági szolgálatának vezetőjét, valamint Abdallah Szenuszit, a líbiai titkosszolgálatok igazgatóját.

Kadhafinak augusztus 27-én veszett nyoma. A diktátor halálhírére Tripoli lakosai az utcára vonultak ünnepelni. Az ÁNT vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalil később beszédet intéz a néphez.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: