2014-12-22 21:10:22• hírek • MTI

Meghalt Joe Cocker

Hetven éves korában meghalt Joe Cocker világhírű brit-amerikai rock- és bluesénekes, dalszerző - jelentette be hétfőn Barrie Marshall, a zenész ügynöke.

Az angliai Sheffieldben született Cocker több évtizedes pályafutása alatt zenészként első sikerét Vance Arnold and the Avengers nevű bandájával aratta 1963-ban, amikor a Rolling Stones előzenekaraként léptek fel.

A nagy áttörésre 1968-ig kellett várni, a With A Little Help From My Friends című Beatles-dal átdolgozásával került a brit slágerlisták élére.

Egy évvel később Woodstockban már ő volt az egyik szenzáció, egyedülálló hangja mellett utánozhatatlan léggitározással hívta fel magára a figyelmet. Jellegzetes karmozdulatai később védjegyévé váltak.

Bár ezután szinte évenként jelentkezett egy-egy nagylemezzel, az 1970-es években nem tudta megismételni korábbi sikereit - ivott és kábítószert fogyasztott. Csak 1983-ban „jött fel" ismét, mégpedig az Egy tiszt és egy úriember című film betétdalával (Up Where We Belong), amelyet Jennifer Warnesszal együtt adott elő. Ezután Ray Charles klasszikus, Unchain My Heart című dalával aratott sikert.

1986-ban ismét filmdal következett: a bluesos hangvételű You Can Leave Your Hat On a 9 és fél hét című filmben, melyben Kim Basinger „vetkőzőszáma" alatt hallható. Az 1990-es években ismét újítani tudott - igaz, mások (például John Lennon, Paul McCartney vagy a U2) slágereit adta elő. Gyakran koncertezett, ott volt például a berlini fal ledőltét ünneplő hangversenyen. 2005-ben Brassóban lépett fel, az Aranyszarvas-fesztivál nyitókoncertjén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: