2017-05-10 16:20:50• hírek • MTI

Meghallgattatott a szatmáriak kérése

A kormány ideiglenesen felfüggeszti a szisztematikus határellenőrzésről szóló uniós rendelet alkalmazását - nyilatkozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

A Magyar Közlönyben kedd este meg is jelent az erről szóló kormányhatározat, így hatályossá vált.
    
Kontrát Károly közölte: az intézkedés miatt többórás várakozás alakult ki egyes határszakaszokon, és félő, hogy a nyári időszakban a várakozás ideje megsokszorozódhat. Hozzátette: a kormány ezért szükségesnek látja a szisztematikus határellenőrzés
ideiglenes felfüggesztését, helyette célzott határellenőrzést vezet be.
    
Magyarországnak kezdettől voltak fenntartásai a jogszabállyal, a gyakorlati működésével kapcsolatban, és az elmúlt heteket tesztüzemnek tekintette - mondta Kontrát Károly. Az illegális bevándorlás Európa legfontosabb vívmányait, így a schengeni rendszert és az uniós állampolgárok szabad mozgását veszélyezteti - tette hozzá.
    
Kontrát Károly azt is mondta, hogy a kormány szerint Brüsszelnek nem az uniós állampolgárok "vegzálásával", hanem az illegális bevándorlók megállításával, ellenőrzésével és a terroristák felkutatásával kellene elsősorban foglalkoznia.
    
Az Európai Unió Tanácsa április elejétől vezette be a kötelező szisztematikus határellenőrzést, amelynek értelmében minden uniós és harmadik országbeli állampolgárt kötelezően ellenőrizni kell a schengeni határokon való ki- és belépésnél. A határozatban az is szerepel, hogy a tagállamok számára engedélyezni kell, hogy ne végezzék el a szisztematikus ellenőrzéseket, ha kockázatelemzéssel alá tudják támasztani, hogy az ellenőrzés könnyítése nem okozna biztonsági kockázatot.

Emlékezhetünk rá, május 4-én Csengerben találkozott Orbán Vikor miniszterelnökkel Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök és Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. A három szatmári politikus akkor arra kérte Magyarország miniszterelnökét, hogy Budapest tegyen lépéseket a határátkelőknél kialakult elfogadhatatlan várakozási idő csökkentése érdekében. Orbán akkor igéretett tett a szigorított határellenőrzés felfüggesztésére, emlékeztetett rövid közleményében Kereskényi Gábor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: