2013-11-01 13:33:20• hírek • Kocsis Zoltán

Meghallgattatik az iskola kérése, lebontja a város a kazánházat

Maskulik Csaba tanácsos kérésére péntek délelőtt a Vasile Lucaciu Általános Iskolába látogatott Dorel Coica és Radu Roca, Szatmárnémeti polgármestere és alpolgármestere. Az áldatlan állapotokat látva Coica kiadta a parancsot: le kell bontani az egykori kazánházat.

Mint idegen tárgy az élő organizmusban, úgy ékelődik bele a Magyar (Rodnei) utcán található Vasile Lucaciu Általános Iskola udvarán álló romos egykori kazánház az őt körülvevő zöldövezetbe. Az iskola vezetősége évek óta kéri a város vezetőit, hogy bontsák le a gyerekek számára egyre veszélyesebb épületet, mindeddig azonban nem történt semmi.

- Augusztusban írásban folyamodtam az ügyben a polgármesteri hivatalhoz, amely azonban a törvény által előírt 30 napos határidőn túl sem válaszolt. Ezért tartom időszerűnek, hogy a problémát a városi tanács figyelmébe ajánljam - jelentette ki a csütörtöki tanácsülésen Maskulik Csaba, az RMDSZ-es frakció vezetője. Szavai nem maradtak eredmény nélkül, hisz pénteken Maskulik kíséretében Dorel Coica és Radu Roca személyesen látogatott ki a helyszínre.

Az egykori 21-es iskolában jelenleg 572 gyerek tanul, közülük 241-en járnak magyar tannyelvű osztályba. A néhány évvel ezelőtti iskola-összevonási folyamatok során ide kerültek az egykori 5-ös és 13-as számú iskolák diákjai is, ezért most két váltásban, délelőtt és délután is órákat tartanak.

Az iskolaépület és a tornaterem mögött szépen karbantartott, befüvesített, fenyőkkel és bokrokkal beültetett zöldövezet áll a gyerekek rendelkezésére. Az udvar sarkában azonban ott éktelenkedik egy betonroncs, amely évtizedekkel ezelőtt kazánházként szolgálta a Szatmárnémetiben már jó ideje felszámolt távfűtési rendszert.

Az iskola vezetőségének mindez hatalmas gondot okoz, hisz a romos állapotok a gyerekek testi épségét is veszélyeztetik. Hiába igyekeznek ugyanis elzárni az épületet, a gyerekkori csintalanságnak, kíváncsiságnak és leleményességnek nehéz gátat szabni. Ráadásul az elmúlt rendszer ottfeledett örökségét hajléktalanok is előszeretettel felkeresik.

„Meg kell néznünk, kell-e tanácsi határozat ahhoz, hogy lebontsuk ezt a romos épületet. Biztosíthatok azonban mindenkit, olyan gyorsan eltakarítjuk innen ezt a szörnyűséget, amilyen gyorsan csak lehet", jelentette ki a látottak alapján Coica és Roca.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: