2014-04-30 17:26:00• hírek • Kocsis Zoltán

Meggymag nagyságú jég hullott Batizra

Meggymag nagyságú jég is hullott kedd délután a Szatmárnémeti melletti Batiz településre. A ritkán látható zápor ellenére a szakemberek a szárazságtól tartanak: az idei tavasz csapadékmennyisége egyelőre elmarad az előző évek átlagától.

Az ég 18.00 óra körül szakadt le Batizon és Gombáspusztán. Fél órával később olyan intenzitással esett az eső, hogy az autósok jobbnak látták félrehúzni: a szélvédők törlői nem győzték elnyomni a vizet, ezért gyakorlatilag nullára csökkent a láthatóság.

Sajnos azonban nem csak eső, hanem meggymag nagyságú jég is záporozott a két településre. Az úttest széle, de főleg a járdák percek alatt úgy fehérlettek, mintha téli hó lepte volna el őket. A házak tetejéről a vizet levezető csatornák alatt dombokat alakított ki a jég.

Szerencsére szerdán komolyabb jégkárról nem érkezett bejelentés a prefektúrára, közölte érdeklődésünkre Altfatter Tamás alprefektus. Fodor Katalin növényvédelmi szakember viszont megerősítette: őt keresték Batizról és Gombáspusztáról is. A gazdáknak azt tudta mondani, hogy a jég által elvert növényeket rézkészítménnyel permetezzék. Kivételt képeznek ez alól a gyümölcsfák, amelyeket ilyen esetekben bármilyen szerrel permetezni lehet, amit tavasszal használni szabad. Ezek a szerek segítik ugyanis a jégverés okozta hegek begyógyulását.

A keddi zápor ellenére a szakemberek nem az esőtől, sokkal inkább a szárazságtól tartanak. Szatmár megyében a sok éves átlag szerint évente 743 liter csapadék hull négyzetméterenként. Mind a tavaly (547 l/m²), mind pedig a tavalyelőtt (542 l/m²) mért csapadékmennyiség azonban bőven elmaradt ettől az értéktől. Ráadásul idén télen és tavasszal is kevesebb csapadék hullott, mint az előző években...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: