2012-04-27 18:48:24• hírek • Kocsis Zoltán

Megfordul a világ – már Nagybányáról jönnek Szatmárnémetibe a betegek

„Kezdtük az épületek felújításával, folytattuk a felszerelés modernizálásával, most pedig hozzuk a szakembereket", modellezte le Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke a szatmári egészségügy megreformálását azon a sajtótájékoztatón, ahol négy új szakorvost mutattak be.

Marc Adrian kórházigazgató a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának konferenciatermében elmondta, hogy komoly erőfeszítésébe került az intézménynek és a Megyei Tanácsnak (MT) valamennyi eddigi felújítás és a fiatal szakemberek elcsábítása is. „Többször hallottam, hogy jó, hogy felújítottuk a kórházat és jó,  hogy modernizáltuk a berendezést, de honnan szerzünk majd megfelelő szakembereket? Íme, itt vannak a szakemberek és reméljük, hogy jönnek még", mondta Csehi is.

A kórház személyzete négy fiatal szakorvossal, Lévai Lehár szemésszel valamint Carmen Simon, Orbán Viktor és Bogdan Codrut szívorvossal gazdagodott. Marc a két osztállyal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a MT és az egészségügyi minisztérium a tavaly 284.000 lejjel támogatta a szemészetet és 277.000-el a kardiológiát. Előbbi esetben egy ultramodern mikroszkópot és egy operációs asztalt vásároltak, utóbbi esetben pedig létfontosságú monitorokat. A támogatás nem áll le, idén a minisztérium idén 50 ezer eurót utalt át a szemészet részére, a kardiológia számára pedig 360.000 lejt, amiből többek között egy új ekográfot vásárolnak.

„Képzeljék el, voltak olyan idők, hogy mindössze egy monitorunk volt", mondta Kiss László, a kardiológia főorvosa. „A szem gyógyítása hatalmasat lépett előre az elmúlt tíz évben. A mikroszkóp megvásárlása létfontosságú volt számunkra", fejtette ki Bagosi Pál, a szemészet vezetője.

„Jelen pillanatban a szemészeten minden olyan beavatkozást el tudunk végezni, amit Kolozsváron megcsinálnak. Mi több, a retinaleválást Szatmárnémeti mellett csak Kolozsváron, Bukarestben, Jászvásáron és Szebenben tudják kezelni", mondta Lévai, aki elárulta: péntek délelőtt egy Besztercéről érkezett pácienst operált meg. A margittai születésű, korábban Bukaresten, Nagyváradon, Debrecenben és Budapesten is dolgozó szakember kiemelte, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően Szatmárnémetiben immár makulasorvadást, hályogműtétet és üvegtesti bevérzést is képesek kezelni. Elmondta továbbá, hogy a Diabétesz Központtal közösen felmérik majd valamennyi cukorbeteg szemét, ezt nyilvántartásba veszik és figyelemmel követik a folyamatokat.

Lévai, Bagosi, Marc, Csehi, Codrut, Simon és Orbán

Kiss László kardiológus főorvos elmesélte, hogy néhány éve se személyzet, se felszerelés nem volt, „éppen ezért nagyon örülök a mostani változásoknak". „Egyetlen monitorunk volt és egyetlen defibrillátorunk, amit még az árvíz idején kaptunk", tette hozzá. Ehhez képest most tíz modern monitora és három modern defibrillátora van a kórháznak. És a szatmárnémeti születésű, de Kolozsváron tanult csinos Carmen Simon, a Marosvásárhelyen született, Szatmárnémetiben felnőtt, Marosvásárhelyen tanult Orbán Viktor és a Mehedinti megyében született, Craiován végzett Bogdan Codrut személyében három fiatal szakorvosa. Utóbbi az intervenciós kardiológia terén is tevékenykedik, márpedig hasonló jellegű szakember még soha nem dolgozott Szatmárnémetiben.

A tervek azonban még messze nem értek véget. Az MT és a kórház vezetősége szeretné a sebészetet és a kardiológiát a sürgősségi épületébe költöztetni; további szakemberekre is szükség van; szeretnének egy önálló kardiológiai ügyeletet kialakítani.

„A cél az, hogy Szatmárnémeti egyfajta regionális egészségügyi központ legyen. Hogy a szatmáriaknak ne kelljen elutazniuk Kolozsvárra. Ezért dolgozunk keményen a következőkben is", fogalmazott Csehi Árpád.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: