2009-06-30 15:19:34• hírek • MTI

Megfigyelték őt

Románia egyik legismertebb kommunistaellenes harcosa, a Kolozsváron élő Doina Cornea szerint az 1989-es rendszerváltás után megszűnt, majd röviddel később újjáalakult román titkosszolgálat 1994-ig tartotta őt megfigyelés alatt.

Erről a kommunista hatalmat kiszolgáló hírhedt Securitate által éveken keresztül zaklatott, házi őrizetre ítélt Cornea asszony a bukaresti francia kulturális központban kedden bemutatott naplójában ír.

A Napló. Utolsó füzetek (1988-1989) című önéletrajzi vallomásokat tartalmazó könyv szerint 1991-ben egy német televízió forgatócsoportja készített interjút Cornea asszonnyal, miközben a fia az utca sarkán álló két autóra figyelt fel. Rendszámuk alapján felismerte, hogy az egykori Securitate által is használt járművekről van szó - olvasható a kedden bemutatott naplóban, amelyből a Cotidianul című napilap idéz.

Az egykori ellenálló szerint a rendszerváltás után telefonját is lehallgatták, hiszen 1994-ben például fölemelte a telefonkagylót, és a tárcsahangra várakozva visszahallotta a legutóbbi beszélgetésének egy részletét. Az ellenálló fia szerint 1990-ben és 1991-ben a SRI le se cserélte az édesanyját megfigyelő tiszteket, hanem ugyanazokat a személyeket foglalkoztatta, akik 1989 előtt is ezzel a feladattal voltak megbízva.


Doina Cornea egy kilencvenes évek elején készült képen
Doina Cornea egy kilencvenes évek elején készült képen


A 80 éves Doina Cornea az erdélyi Brassóban született. A kommunista rezsimmel szembeni ellenállását 1980-ban kezdte, amikor egy betiltott könyvet terjesztett. Rendszerellenesség vádjával 1983-ban eltávolították a kolozsvári egyetemről, és házi őrizetre ítélték. 1987-ben a brassói munkások zendülése után le is tartóztatták.

A Securitate folyamatos megfigyelése ellenére többször is sikerült kijuttatnia a Szabad Európa Rádióhoz a Nicolae Ceausescu, 1989-ben kivégzett volt kommunista diktátor irányította rendszert bíráló nyílt leveleit és felhívásait.  
A Securitatét az 1989-es romániai forradalom napjaiban számolták fel, de már 1990-ben, közvetlenül a marosvásárhelyi román-magyar véres etnikai összetűzés után román hírszerző szolgálat (SRI) név alatt újraalapították. Doina Cornea Ion Iliescu akkori román államfőnek is élénk bírálója volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: