2010-11-19 09:36:38• hírek • Szatmár.ro

Megfelelő az almaár

A magyarországi import ellenére nem panaszkodnak a megyebeli almatermesztők.

Az eddigi években elsősorban arra panaszkodnak a Szatmár megyei almatermesztők, hogy a nagymértékű magyar import miatt nem tudnak érvényesülni az értékesítést illetően: a magyarországi alma jóval mutatósabb, és ezzel együtt olcsóbb. Úgy tűnik viszont, az idén a határon túl is felment a gyümölcs ára - 2-2-5 lejbe kerül egy kiló alma a piacokon.

Magyarcsaholyban, Kőszegremetén, és a többi almatermő településen jelen pillanatban 1 lejt adnak a viszonteladók nagy tételben az almáért, így a legtöbb termesztőnek nem is érdemes vesződnie az értékesítéssel - más kérdés, hogy a kupec többet keres az árun, mint az, aki megtermeli. A léalma ára is jelentősen megugrott - tudhattuk meg. Ez annak köszönhető, hogy a nagykárolyi konzervgyár igen alacsony összeget - 7-10 banit - adott tavaly a feldolgozandó gyümölcs kilójáért, és a gazdák egy része Magyarországra hordta ár az árut, ahol

45 banis áron sikerült túladni rajta (ennek tulajdoníthatóan a nagykárolyi gyár is felvitte 35 banira az árat).
A megyebeli almások nagy része elavult, kiöregedett, 30-40 éves: az újratelepítésre nagy szükség volna, egyelőre azonban semmit nem tudni a gyümölcsöslétesítésre beígért EU-s támogatásról.


A szatmári almatermesztők elégedetek az árral
A szatmári almatermesztők elégedetek az árral


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: