2007-12-27 16:55:09• hírek • István Löchli

Hám János püspökre emlékeztek

 Hám János püspök halálának 150. évfordulójára emlékeztek a Székesegyházban.
Különleges jubileumra került sor a csütörtöki nap folyamán a Római Katolikus Székesegyházban. Számos hazai és külföldi katolikus püspök jelenlétében megemlékeztek Hám János püspök halálának 150. évfordulója alkalmából
 
Hám János nagymértékben hozzájárult Szatmárnémeti modern arculatának kialakításához, őt tartják a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye megalapítójának.
 
1827 és 1857 között zajló munkássága alatt számtalan kezdeményezése volt, iskolát alapított a szegény gyermekeknek, különböző intézményeket hozott létre, kórházat épített a város szegény betegeinek, megalapította a Szatmári Irgalmas Nővérek rendjét, alapítványt hozott létre a nehéz sorsú ifjak taníttatására. Számos esemény fűződik még a nevéhez, melyek hozzájárultak Szatmárnémeti fejlődéséhez. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségsorozat egyik kiemelkedő eseménye a „Hám János-kiállítás” megnyitása volt november 18-án volt, a püspökség dísztermében. Ezt követően több eseményre került sor, de a nagyszabású megemlékezések december 27-én, csütörtöki nap folyamán a Székesegyházban zajlottak, valamint rendezvény részeként került sor a délutáni órákban, a Szent Erzsébet szobor alapkőletételére a Szent János templom előtti téren.
 
Csütörtökön az ünnepi szentmisét követően, a Hám János díjak adására is sor került. Olyan személyek kapták az elismerést, akik szociális munkásságuk által több szegény sorsú emberen segítettek, ahogyan ezt Hám János is tette.
 
Ezt követően a Püspöki Palota dísztermében levő kiállítást is megtekintették, majd a Hám János Iskolaközpont dísztermében különböző előadásokat hallhattak a megjelentek a püspök életéről és csodálatos munkásságáról. Az egész napi rendezvény a Szent János templomban tartott szentmisével zárult. December 30-án zajlik az ünnepségsorozat záró momentuma, 11 órától a Székesegyházban ünnepi szentmisén imádkoznak a püspök mihamarabbi boldoggá avatásáért.
 
 


 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: