2016-12-20 11:59:24• hírek • MTI

Megerősítették a brüsszeli karácsonyi vásár védelmét

Noha a biztonsági ellenőrzések alkalmával mindent rendben találtak a belga hatóságok, hétfő éjszakától megerősítették a brüsszeli belváros karácsonyi vásárának védelmét - közölte Yvan Mayeur polgármester a La Libre Belgique című napilap keddi beszámolója szerint.

Mayeur elmondta, a berlini karácsonyi vásáron elkövetett, 12 halálos áldozattal járó merényletet követően azonnal átvizsgálták a nagy tömegeket vonzó, hagyományosan Brüsszel történelmi központjában rendezett vásár helyszínét. Az ellenőrzés folyamán bebizonyosodott, hogy minden megfelel a biztonsági előírásoknak.
Mivel több helyen fizikai akadályok rögzítésére nincs lehetőség a mentőautók, tűzoltók és a vásárosok járműveinek ki és behajtása miatt, további rendőrautókat rendeltek egy sebezhetőnek vélt helyszínre.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében közölte, a belga hatóságok szorosan együttműködnek a német hírszerző és biztonsági szervekkel, valamint a terrorfenyegetéseket elemző belga krízisközponttal.
Didier Reynders belga külügyminiszter üzenetében kijelentette, az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szint a hármas fokozaton marad. A hármas "súlyos" szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye "lehetséges, és valószínű".

Az amerikai hírszerzés november végén egy belgiumi terrortámadás lehetőségére is figyelmeztetett. Noha leszögezték, hogy készülő támadásról, konkrét fenyegetésről nincs tudomásuk, a belga napilap szerint a tömegeket vonzó brüsszeli karácsonyi vásár a lehetséges célpontok között szerepel.
Brüsszelben az esetleges terrortámadások veszélye miatt 2007 óta több ízben nem engedélyezték a korábban szokásos szilveszteri tűzijátékot, amely idén is elmarad.

Eric Van Der Syptnek, a belga szövetségi ügyészség szóvivőjének tájékoztatása alapján a La Libre Belgique szombaton azt közölte, hogy több mint tíz kiskorút helyeztek intézetbe, amiért a hírszerző szolgálatok szerint internetes üzenetekben kapott útmutatás alapján és oktatóvideókon keresztül terrortámadások elkövetésére készítették fel őket. A beszámoló szerint a kiskorúakat feltehetően a nagy tömegeket vonzó karácsonyi vásárokon kívánták bevetni a terrorszervezetek. Van Der Sypt azonban pontosított, leszögezve, hogy a szóban forgó kiskorúak közül nem mindenkit terrorizmus gyanújával helyeztek megfigyelés alá.

A belga napilap felidézte, hogy december elején az Iszlám Állam terrorszervezet új szóvivője videóüzenetében arra szólította fel támogatóit, folytassák a nyugati világ elleni csapásokat.

A lap szerint az Abi al-Hasszán Muhádzsir néven azonosított férfi az Iszlám Államhoz köthető al-Furkán hírportálon közzétett felvételen azt mondja: "Fordulóponthoz érkeztek áldott cselekedeteitek, támadjátok őket otthonaikban, piacaikon, útjaikon, klubjaikban. Forrósítsátok fel a talajt a lábuk alatt!"

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe. A támadásban legalább 12-en meghaltak, 49-en pedig megsérültek, többen közülük súlyosan. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: