2019-12-10 10:03:08• hírek • Közlemény

Megérkeztek az új gépek a nagykárolyi kórházba

Négy korszerű, performáns eszközzel bővült Nagykárolyi Városi Kórház: lélegeztetőgéppel, laparoszkópiás készlettel, sterilizáló állomással, fluoroszkópiás digitális röntgengéppel gazdagodott az intézmény – számol be a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal hivatalos Facebook oldalán.


A felszereléseket az egészségügyi szaktárca által biztosított pénzből, a nagykárolyi kórház számára jóváhagyott 2 millió lejből vásárolták meg, melyhez a nagykárolyi önkormányzatnak 10 százalékos önrésszel kellett hozzájárulnia. A beszerzésre kerülő gépek listáját, valamint a licitet a kórház közbeszerzési részlege bonyolította le.A költséges gépek beszerzési listáján szereplő speciális lélegeztetőgép például, 152000 lejbe került.


„Nagyon korszerű lélegeztetőgépet sikerült beszereznünk, az Egészségügyi Minisztérium jóvoltából. Sok páciensünk van – a kezeltjeink mintegy 30 százaléka –, akik invazív és nem invazív jellegű megbetegedéssel érkezik hozzánk, az ő ellátásukat nagyban megkönnyíti ez a készülék” – mondta a kórház vezető aneszteziológusa, Dr. Petkes Éva doktornő.


A laparoszkópiás készlet, mely szintén széleskörű beavatkozást tesz lehetővé, 450000 lejbe került.
„Rendkívül performáns, korszerű felszereléssel az invazív jellegű laporoszkópiás beavatkozások is elérhetővé válnak, a műtéti beavatkozások széles skáláján. A legegyszerűbbtől, egészen a bonyolultabb kategóriáig terjedő beavatkozásokat is el tudunk végezni, s az eszközök olyan rálátást biztosítanak az érintett felületre, ami a legalaposabb munkavégzést teszi lehetővé. A sebészeti beavatkozások során, a művelet rögzítésére is lehetőségünk nyílik az új készülékkel”- mutatott rá dr. Dragoș Ciprian, a kórház sebészeti részlegének a vezetője.


A fertőtlenítő állomás 300000 lejbe került. „Ez a készülék gőzzel működik, két ajtaja van és 420 liter a kapacitása. A fertőtlenítési procedúra 40 percig tart, 134 Celsius fokon dolgozik a szerkezet a megfelelő eredmény elérése érdekében. A korábbi években használt eszközünkhöz képest (melyet 17 éve használunk) az új jóval hatékonyabbnak ígérkezik. Be- és kipakoló résszel egyaránt rendelkezik, a hosszabb élettartam elérése érdekében, vízkőmentesítő része is van, valamint gyorsinkubátor része, a biológiai minták számára”- nyilatkozta Elisabeta Raț, a kórház menedzser-igazgatója.


A fluoroszkópiás röntgengép az, amit a nagykárolyiak talán leginkább vártak, hiszen ennek az eszköznek a beszerezésével egy többéves probléma végére kerülhet pont. A röntgengép 1,96 millió lejbe került és két érzékelővel is fel van szerelve.„Kevés municípiumi kórház mondhatja el magáról, hogy ilyen szintű, korszerű eszköz van a birtokában. A gép beszerelését, beüzemelését speciális engedéllyel rendelkező, szakertői gárda végzi, ahhoz hogy ténylegesen is használatba kerüljön, először az illetékes szakhatóságnak kell jóváhagynia. Az új röntgengép egyébként, a Járóbeteg gondozó (Poliklinika) részlegére kerül”- mondta el a menedzser igazgató.


A Nagykárolyi Városi Kórházba egy laringoszkópiás eszköz is érkezik még, mely a bonyolultabb, speciális intubációs beavatkozásokat teszi majd lehetővé. Hamarosan érkezik továbbá egy modern defibrillátor is, melyet a kardiológiai osztályon használnak majd.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: