2017-10-25 11:12:59• hírek • Oszkó Viktória

Közeleg az influenza szezon, érdemes tájékozódni az oltásokról

Beköszöntött az őszi változékony időjárás. A reggeli és napközbeni hőmérséklet közötti különbség 10-15 fok is lehet.  Sokan nem tudják, hogyan öltözködjenek megfelelően, kimelegednek, levetkőznek a becsapós időben, gyengítve szerveztük ellenálló képességét, támadási felületet biztosítva ezzel a különböző vírusoknak és baktériumoknak.

Az óvoda, iskola megkezdődésével a huzamosabb ideig egy közösségben tartózkodó gyermekek könnyebben megfertőzhetik egymást és továbbadhatják a betegséget családjukban. A meghűlések, a húgyuti fertőzések, a felső légúti megbetegedések ilyenkor fokozottan érintik a lakosságot. 

Szatmár megyében a közegészségügyi igazgatóság adatai szerint a 2017-es őszi időszakban, október hónap első negyedében összesen 110 vírusos megbetegedést regisztráltak. Ekkor még arányosan, minden korosztályból érkeztek kivizsgálásokra. Október hónap közepén a megbetegedések száma 226-ra emelkedett, a leginkább érintett korosztály pedig a 15 és 49 év közötti lakosság volt.

Ugyanebben az időszakban a vírusos tüdőgyulladással megfertőzöttek száma október elején kisebb volt, majd a hónap közepére megduplázódott. Ekkor 105 beteget regisztráltak. A leginkább érintettek ezúttal a 2-4 és 15-49 év közöttiek voltak.

Florian Bodog egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy már készül az oltástörvény alkalmazási módszertana. A szaktárca vezetője azt mondta, nem várják meg a tervezettel kapcsolatos parlamenti eljárás végét, már elkezdtek dolgozni a jogszabály alkalmazási módszertanán. A miniszter ugyanakkor kijelentette, a törvény elsősorban a gyermekek egészségéről szól, nem az oltások kötelezővé tételéről. 

Október 24-én, kedden megérkezett az országba az első 20.000 adag influenza elleni vakcina. Bodog szerint ezeket egyenesen a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz szállítják, hogy elkezdődhessen az influenza elleni oltáskampány. A következő időszakban további 980.000 dózis érkezik majd az országba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: