2018-05-11 07:15:19• hírek • Bede Emőke

Megérkezett a kórházba az új MRI-készülék

Csütörtök délután fontos mérföldkőhöz érkezett a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, ugyanis sikerült végre szert tenni egy saját mágnesesrezonanciás képalkotási technológiával dolgozó gépre. Ez a legértékesebb gyógyászati eszköz, mely valaha a megyébe érkezett.

A Sigma Explorer 1,5T típusú készülék beszerzéséről még januárban született döntés, ekkor írta alá Bukarestben Pataki Csaba, a Megyei Tanács elnöke, és Adrian Marc, a kórház vezetője a beszerzésről szóló szerződést.
 

Hogy minél hamarabb üzembe helyezzék az eszközt, már meg is kezdték a gép leendő helyének az előkészítését. Amint sikerül a helyére tenni és kalibrálni, megkezdődhet a készülék tesztelése is. Ha a tesztüzem során minden rendben megy, akkor át is adhatják azt a mindennapos használatnak. A MRI-készülék beszerzése nem kis eredmény a kórház életében, ugyanis eddig nem rendelkezett ilyennel, az MR-vizsgálatokat eddig privát képalkotó laborokban kellett megoldani. Fontos továbbá azt is megemlíteni, hogy az ultramodern készülékkel együtt a legjobb teljesítmény eléréséhez szükséges szoftveres hátteret is sikerült beszerezni, mely által akár távdiagnosztikára is lehetőség lesz az elkövetkezendőkben. Az elkészült felvételek digitális anyagát ugyanis akár egyetemi klinikákra vagy a világ egy távolabbi pontján élő szakembernek is továbbítani lehet majd.
 

A Sigma Explorer 1,5T-nek igen fontos szerepe lesz, ugyanis számos előzetesen felállított diagnózist igazolhatnak vagy cáfolhatnak vele. A többi képalkotó rendszerhez képest pedig van egy nagy előnye: nagyszerű felbontásban teszi láthatóvá az izmokat és az ínszalagokat, anélkül, hogy ionizált sugárzást bocsátana ki. De a CT kiegészítő vizsgálataként is lehet alkalmazni, ha a komputertomográfia nem nyújt megfelelő választ a felvetődő kérdésekre.
 

Az MR-vizsgálatot egyébként a következő esetekben szokták leggyakrabban kérni az orvosok: gerincoszlopot érintő betegségek, ín- vagy ínszalagszakadás, epebetegségek, agyi sérülések és tumorok, illetve nőgyógyászati betegségek feltérképezése.
 

„A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház az egyetlen állami egészségügyi intézmény a megyében, mely rendelkezik ilyen performáns készülékkel. A készülék üzembe helyezése által a szatmáriak gyors és pontos vizsgálatra számíthatnak, ezáltal pedig az orvosi tevékenység színvonala is megnő” –mondta el Pataki Csaba, aki arról is beszámolt, hogy akár már június elején üzembe helyezhetik a készüléket.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: