2010-06-21 22:59:20• hírek • Kocsis Zoltán

Megérkezett Spanyolország

Az Európa-bajnok lehengerlő magabiztossággal verte meg Hondurast.

A világbajnokság első bombameglepetését okozta Svájc a H csoport első fordulójában azzal, hogy legyőzte az egyik legnagyobb favoritnak kikiáltott Spanyolországot. Tette ráadásul mindezt úgy, hogy a furia roja tulajdonképpen nem játszott rosszul, csak nem tudta gólra váltani helyzeteit. A zakó következtében ugyanakkor nyilvánvalóvá vált: Casillasék többet nem hibázhatnak, ha nem akarnak szégyenszemre kiesni a csoportból. Az első akadály Honduras volt, amely csak a védekezéssel foglalkozott Chile ellen, mégis pont nélkül maradt.

Vicente del Bosque két cserét eszközölt a kezdőcsapatban, kimaradt a sérüléssel bajlódó Iniesta valamint Silva, helyüket Navas és Torres vette át. Utóbbi középcsatárként kapott helyet, Villa ezért kiszorult a bal oldalra. Ám ez őt cseppet sem zavarta...

Spanyolország természetesen az első pillanatoktól kezdve magához ragadta a kezdeményezést, Torres erőtlen lövését Valladares még magához ölelte, Villa bombája viszont már a felső lécen csattant. Mindez ráadásul a hatodik percben! Öt perccel később Ramos fejelhetett közelről, majd Villa lőtt mellé. A 17. percben egy remek passz után Casillas az utolsó pillanatban szedte össze a labdát Suazo elől. Ez volt Honduras első, és amint az a végén kiderült, egyetlen igazi helyzete. Hogy nem lett belőle gól, vagy legalább szöglet, máris bánhatták, mert a kontra végén Villa tört be a tizenhatoson belülre, kicselezett három embert, majd estében a hosszú sarokba csavart, megszerezve a vezetést az ibériaiak számára.

Ezt követően is támadásban maradtak az európaiak, Navas labdájáról Xavi maradt le, Torres pedig egy percen belül előbb fejjel, majd lábbal célzott túlságosan magasra. Kedvükre passzolgathattak a spanyolok, rajzolgathatták támadásaikat, Honduras csak közvetlenül a tizenhatos előterében vette fel a harcot. Igaz, azt nem csinálták rosszul, szervezetten, lelkesen és ha kellett, önfeláldozóan védekeztek játékosai.

Hajszálnyit sem változott ez a második félidőben sem, Villa ráadásul villámgyorsan duplázta meg góljai számát: az 51. percben 18 méterről vette célba a kaput, a labda megpattant egy lábon és a hálóban kötött ki. Spanyolország szinte percenként alakította ki helyzeteit, de előbb Ramos, majd Villa lőtt centikkel mellé. Utóbbi volt nagyobb helyzet, mivel a Valencia egykori csatára Navas buktatása után megítélt büntetőt gurította a kapu mellé. Ám ez is belefért, amint az is, hogy az éppen becserélt Fabregas gurítását a gólvonalról vágták ki. Robogott a spanyol gyors, Ramos lövése kapu fölé pattant, Navas fejesét Valladares védte, majd a végjátékban előbb Figueroa, majd Mendoza mentett az utolsó pillanatban Villa elől.

Elnézve a spanyolok játékát, az ember kijelentheti, ez az a futball, amiről minden szurkoló álmodik. Valamint azt, hogy Xaviék a gólvonalról is képesek lennének passzolni a szépség kedvéért. Némi pragmatizmus nem ártana a furia roja játékosainak, nem biztos, hogy ennyi kihagyott helyzetet egy Hondurasnál erősebb válogatott nem torol meg.
A csoportot jelenleg a hat pontos Chile vezeti a három egységgel rendelkező Spanyolország és Svájc előtt és a papírforma szerint elképzelő, hogy mindhárom együttes 6 ponttal zár a harmadik kör után. Ebben az esetben a gólkülönbség dönt majd, ami jelenleg a két latin országnak kedvez.

Spanyolország - Honduras 2-0
gólok:
Villa (17., 51.)
Spanyolország: Casillas - Ramos (Arbeola, 77.), Piqué, Puyol, Capdevila - Navas, Xabi Alonso, Xavi (Fabregas, 66.), Busquets - Torres (Mata, 70.), Villa
Honduras: Valladares - Mendoza, Chavez, Figueroa, Izaguirre - Turcios (Nunez, 63.), W. Palacios, Guevara, Espinoza (Welcome, a szünetben) - Martinez - D. Suazo (J. Palacios, 84.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: