2011-07-28 09:09:02• hírek • MTI/Krónika

Megépült Nagybányán a romákat elkerítő fal

Megépült Nagybányán az a fal, amely két, többnyire roma családok által lakott panelt kerít körbe, és emiatt szegregációval vádolták meg roma jogvédő szervezetek a helyi önkormányzatot.

A lap szerdai tudósításában beszámol arról, hogy a két méter magas falat az önkormányzat építtette meg, mégpedig azért, mert a panelben élők rendszerint zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be, és a környéken magas a bűnözési arány.

A város polgármestere, Catalin Chereches elmondta, hogy le fogják festeni a betontéglából épült falat. A fal megépítésével együtt az önkormányzat a panelt és annak környékét is felújította. A polgármester legújabb ötlete az - írja a lap -, hogy a betonfalra helyi fotó- és képzőművészek alkotásait helyezik el. A városvezető elmondta: annak kapcsán fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy látta a médiának a fal iránti hatalmas érdeklődését, ezért úgy gondolta, megpróbálja turisztikai látványossággá tenni a vitatott falat.

A román országos diszkriminációellenes tanács hivatalból eljárást indított a polgármester ellen. A testület azt vizsgálja meg, hogy a fal megépítése szegregációnak minősül-e vagy sem - nyilatkozta a lapnak Asztalos Csaba, a testület elnöke.
Több roma jogvédő szervezet gettósításnak nevezte a polgármester kezdeményezését, aki szerintük szegregációra törekszik azzal, hogy a közel két méter magas és száz méter hosszú betonfallal keríttette be a romákat. A romániai romák civil egyesülete szerint a fal megépítése a második világháborúbeli zsidó negyedekre emlékeztet, és ez - mint felhívják a figyelmet - elfogadhatatlan az emberi jogok mellett elkötelezett Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: