2010-10-24 13:18:02• hírek • MTI

Megemlékeztek az elítéltekről

Az 1956-os forradalom jó ürügy volt a román kommunista hatalom számára, hogy befejezze mindazokat a kegyetlenségeket, amelyeket az erdélyi magyar értelmiségen 1945-ben nem sikerült végrehajtania - mondta a hétvégén Brassóban rendezett megemlékezésen Toró Tamás, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) brassói elnöke.

Az EMNT Brassó megyei szervezetének szombati ünnepségén Lay Imre, az Erdélyi Magyar Ifjak Szövetségének (EMISZ) egykori titkára beszélt a forradalom erdélyi és brassói vonatkozásairól. (Az EMISZ 1956-ban alakult Brassóban ifjú diákokból és munkásfiatalokból, a kommunista rendszer titkosszolgálata, a Securitate 1959 teljesen felszámolta a mozgalmat - a tud.megj.).  Az előadások után a közönség Pongrátz Gergely, a Corvin-köz főparancsnoka által készített dokumentumfilmet tekinthette meg.

Az ünnepi megemlékezésen sor került a Kovács Lehel István, EMNT ügyvezető elnök által szervezett, A kommunizmus és intolerancia áldozatai címet viselő tárlat megnyitására. A 80 fénykép olyan Brassó megyei épületeket, emlékműveket mutatott be, amelyek Trianon óta áldozatul estek a nemzetiségek közötti intoleranciának, a román kommunizmusnak. A tárlatot követően megkoszorúztuk az 1956-os EMISZ-es elítéltek emléktábláját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: