2010-05-11 12:28:42• hírek • Szatmar.ro

40 éves katasztrófa

Egy város fogott össze a károsultak megsegítésére és azért, hogy megfékezzék a felbőszült folyót, amely rengeteg embert tett hajléktalanná, nincstelenné.

Az akkori vezetés a kommunizmus jól működését akarván bizonyítani, rengeteg építőanyagot juttatott a rászorulóknak, hogy minél hamarabb újraépíthessék házaikat. Óránként jöttek a kamionok a téglákkal, a későbbiekben pedig hűtőszekrényeket, tűzhelyeket, bútorokat, parketteket hoztak, hogy az alig egy év alatt felépített új lakásokból ezek se hiányozzanak. Több száz, ezer lakás is épült így, tehát elmondhatjuk, a tragédiának némi pozitív vonzata is lett, de azt is meg kell jegyeznünk, hogy a rövid idő alatt felhúzott épületek minősége sajnos nem minden esetben felel meg az elvárásoknak.

Minden negyednek volt egy építőbrigádja, akik igyekeztek minél gyorsabban befejezni a munkálatokat, így például a 14-es, a Solidaritatii, valamint a Május 14. negyedben sok gyenge minőségű lakás épült, amelyek még ma is állnak, annak ellenére, hogy már rég lebontásra kellett volna ítélni őket. Az építkezések ideje alatt mindenki próbált segíteni a bajbajutottakon, aki tehette, befogadta ismerőseit.

Május 14-én nem csak az árvíz által okozott katasztrófára emlékezünk, hanem azokra az emberekre is, akik részt vettek a mentésekben, akik segítettek a rászorulókon. A polgármesteri hivatal a Vízügyi Hivatallal, valamint a Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel közösen szervez megemlékezést. Pénteken délelőtt 11 órától az egyházak képviselőivel közösen koszorúznak, illetve imádkoznak a Rózsa utcai obeliszknél. A Polgármesteri Hivatal kiállítócsarnokában 13 órakor azokat a régi fényképeket mutatják majd be, amelyek az árvízről készültek. Ezeket a fotókat hivatalos forrásokból, ugyanakkor állampolgároktól gyűjtötte össze a hivatal. A kiállítás után, a Helyi Tanács gyűléstermében bemutatják azt a vízügytől kapott felvételt, amelyet az árvíz idején készítettek helikopterből.

A megemlékezésen többek között részt vesz az egykori katasztrófavédelmi parancsnok, a vízügyesek régi igazgatója is.
A polgármesteri hivatal minden megemlékezni vágyót vár az eseményekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: