2014-07-21 09:55:39• hírek • MTI

Megemlékeztek a Hitler elleni merénylet 70. évfordulójáról

Németországban vasárnap megemlékeztek az Adolf Hitler elleni sikertelen merénylet 70. évfordulójáról. Joachim Gauck államfő a berlini központi ünnepségen elmondott beszédében kiemelte, hogy a náci vezető megbuktatására szervezett puccskísérlet a mai Németország egyik legitimációs forrása.

Az 1944. július 20-án végrehajtott pokolgépes akció évfordulója alkalmából nagyszabású állami ünnepséget tartottak. A fő helyszín a berlini védelmi minisztériumhoz tartozó Bendlerblock épületegyüttes udvara volt, ahol 70 éve kivégezték a merénylet szervezőjét és kivitelezőjét, Claus Schenk Graf von Stauffenberg ezredest és három összeesküvő katonatársát.

A Stauffenberg-féle összeesküvés megmutatta, hogy nemcsak a náci Németország létezik, hanem a diktátornak ellenálló "másik Németország" is - hangsúlyozta Joachim Gauck.

A puccskísérlet szervezői nem érték el céljukat, de az akciójuk a jövőnek szóló üzenet is volt, és örökségük a második világháború után Németország létjogosultságának egyik hivatkozási alapja lett - mondta a szövetségi elnök.

Az összeesküvés Hitler ellen az emberi méltóságért, a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelem példaképe - tette hozzá.

Július 20. arra emlékeztet, hogy "választhatunk a cselekvés és a tétlenség, a beszéd és a hallgatás között", és hogy "felelősséggel tartozunk a szabadságunkért" - mondta a német államfő.

Az évfordulós ünnepség istentisztelettel kezdődött a berlini evangélikus katedrálisban. A Bendlerblock díszudvarán az ünnepi beszéd után koszorúkat helyeztek el az ellenállók emlékművénél. A megemlékezésen a kormány számos tagja, német politikusok és diplomaták mellett külföldi vendégek is részt vettek. Az ünnepség után Joachim Gauck díszebéden fogadta az ellenállási mozgalom halottainak a leszármazottait. Az évfordulós megemlékezést este ünnepélyes eskütétel zárja, amelyen a német hadsereg, a Bundeswehr több mint 400 újonca esküszik fel Németország szabadságának védelmére.

Hitler hatalmát katonák és diplomaták egy csoportja próbálta megdönteni 1944 nyarán, amikor a szovjet csapatok már a német határ térségénél tartottak, az angolszász erők pedig nyomultak előre Normandiából Németország felé. Az úgynevezett Valkűr-hadművelet - vagyis Hitler likvidálása és a hatalom átvétele - azt szolgálta, hogy Németország mielőbb béketárgyalásokat kezdhessen. A terv már az első szakaszban megbukott, mert Hitler komolyabb sérülés nélkül túlélte a kelet-poroszországi főhadiszálláson, a Wolfschanzéban (Farkasverem) elkövetett merényletet, és azonnal hozzákezdett a leszámoláshoz. A megtorlásnak csaknem kétszáz áldozata volt.

A Bendlerblock udvarán 1953-ban állítottak fel emlékművet Stauffenberg ezredes és mártírtársai emlékére. A Bundeswehr 1999 óta tart eskütételt az évforduló napján.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: