2013-01-27 12:02:53• hírek • MTI

Megemlékezéseket tartanak a holokauszt áldozatainak emléknapján

Ma tartják a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapját, az auschwitz-birkenaui haláltábor 1945-ös felszabadításának 68. évfordulóján. Budapesten megemlékezés lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban, Hódmezővásárhelyen pedig kiállítás nyílik ebből az alkalomból.

Az Élete Menete Alapítvány rendezvényén az Uránia Nemzeti Filmszínházban a kormány képviseletében részt vesz Hende Csaba honvédelmi miniszter, ott lesz továbbá Ilan Mor, Izrael nagykövete, valamint a meghívottak között szerepel Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai, Alekszandr Tolkacs orosz és Jean-François Paroz svájci nagykövet, illetve Gottfried Köfner, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának regionális képviselője.

A Holokauszt Emlékközpontban az esemény díszvendégei az Auschwitz-táborcsoport túlélői lesznek, képviselőjük beszédet is mond. A résztvevőket Botos János, az emlékközpont ügyvezető igazgatóhelyettese köszönti, majd Szabó Máté, az Alapvető Jogok Hivatalának biztosa nyitja meg az eseményt. Tisovszky János, az ENSZ Bécsi Információs Irodájának igazgatója az ENSZ emléknapi felhívását olvassa fel. A megemlékezést az Áldozatok Emlékfala előtti koszorúzás és főhajtás zárja.

Hódmezővásárhelyen Emberségről példát címmel nyílik kiállítás, a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért nevű szervezet pedig a Szombat című lap internetes oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy gyújtsanak gyertyát az ablakokban az emberek az áldozatok emlékére és "tiltakozásként a megkülönböztetés, valamint a kirekesztés és a rasszizmus minden fajtája ellen".

Az ENSZ-közgyűlés 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává január 27-ét. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: