2010-03-15 14:19:52• hírek • Szatmár.ro

Megemlékezések az iskolákban

Szatmár megye legtöbb településén hétfőn, március 15-én az 1848-49-es szabadságharcra emlékeztek. Nem volt ez másképp Szatmárnémeti három magyar tannyelvű líceumában sem: a tanintézmények a hagyományokhoz híven idén is verses-zenés műsorral tisztelegtek a szabadságharc emléke előtt.

Hétfőn délelőtt először a szatmárnémeti Református Gimnázium tartott megemlékezést tíz órától a Láncos-templomban. Az ünnepség istentisztelettel vette kezdetét, amelyen Ilonczai Zsombor, a gimnázium iskolalelkésze hirdetett igét. Ezt követően a középiskolai osztályok diákjai az alkalomhoz illő verses-zenés összeállítást adtak elő - a hagyományokhoz híven nemzeti viseletben, kokárdát viselve.

A Refis tanulók felelevenítették a márciusi ifjak mozgalmát, felelevenítve a szabadságharc legfontosabb történelmi pillanatait. Az ünnepség nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult.


Március 15-i műsor a Református Gimnáziumban


Március 15-i műsor a Református Gimnáziumban
Március 15-i műsor a Református Gimnáziumban


A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban a magyartanárok szervezésében az osztályokban is megünnepelték a jeles eseményt, a nagyszünetben pedig az iskola diáksága együtt emlékezhetett a díszteremben. A 11 óra 50 perckor kezdődő ünnepségen a XI. B diákjai színvonalas összeállítással emlékeztek a szabadságharcra, Kányádi Sándor és Kovács András Ferenc versrészleteket szavalva és az alkalomhoz illő dalokat énekelve.

Kozák Anikó, a főgimnázium magyartanára a verses-zenés összeállítás után az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitöréséről tartott rövid előadást. A megemlékezés közös énekléssel ért véget.


A Kölcsey dísztermében emlékeztek meg a forradalomról

A Kölcsey dísztermében emlékeztek meg a forradalomról
A Kölcsey dísztermében emlékeztek meg a forradalomról


A Hám János Római Katolikus Iskolaközpont idei megemlékezésére kora délután, egy órakor került sor a tanintézmény dísztermében. A hetedik osztályos diákok nyújtottak az iskolaközösségnek kitűnő történelmi áttekintést, diavetítéssel és alkalomhoz illő énekekkel tűzdelve. A hagyományos március 15-i előadást, amelyet vastapssal köszönt meg a közönség, ebben az évben Szász Anikó, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont magyar nyelv és irodalom tanára, Hadházi Éva énektanárnő és Gnándt Zoltán történelemtanár állították össze. Az iskolaközpont ünnepségén pedig a tanintézmény testvériskolájának, az érdi Marianum Általános Iskolának a képviselői is részt vettek.


Ünnepi műsor a Hám Jánosban

Ünnepi műsor a Hám Jánosban
Ünnepi műsor a Hám Jánosban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: