2015-01-21 14:24:47• hírek • Szatmár.ro

Megemlékezés a doni katasztrófáról

Történelmi előadást tartanak és koszorúzás is lesz a Donnál elesett szatmári áldozatok emlékére.

72 éve, 1943 januárjában, a szovjet haderő nagy erőkkel áttörte a magyar honvédség által védett frontot a Don folyó kanyarjában. Az áttörés katasztrofális következményekkel járt és fordulópontot jelentett a II. világháború történetében. A II. Magyar Hadsereg soraiban ezernyi Szatmárnémetiből és Szatmár megyéből sorozott honvéd teljesített szolgálatot, közülük sokan az áttörés következtében a Don kanyarban vesztették életüket.

Összesen 100-120 ezer magyar katona esett el, vagy került fogságba, ez mindmáig a magyar haderő legnagyobb elszenvedett vesztesége a történelem során. E szomorú évforduló alkalmából megemlékezésre kerül sor a Szatmárnémeti Németi Református Egyházközség és a Szent István Kör szervezésében.

A január 25-én, a Németi Református templomban 10 órától kezdődő istentiszteletet követően Póti Eduárd történész, a Szatmárnémeti Református Gimnázium tanára tart rövid történeti visszatekintést, majd az előadást követően a résztvevők koszorút helyeznek el a Donnál elesett szatmári áldozatok emlékére a Németi református templom udvarán emelt emlékműnél.

A szervezők minden érdeklődőt és emlékezőt szeretettel várnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: